Premiérka Moldavska jednala s Topolánkem o ekonomické spolupráci

Praha - Na oficiální návštěvu Česka dnes do Prahy přicestovala předsedkyně moldavské vlády Zinaida Greceaniiová. S českým premiérem Mirkem Topolánkem diskutovali o ekonomické spolupráci mezi oběma zeměmi a podepsali Protokol o dohodě o ochraně investic. Greceaniiová se rovněž zúčastnila otevření zastupitelského úřadu Moldavské republiky v Česku.

Greceaniiová se po příletu setkala s ministrem pro místní rozvoj Jířím Čunkem, hlavní část jednání probíhala v budově úřadu vlády s premiérem Topolánkem. Společně mluvili o posílení spolupráce mezi oběma zeměmi a podepsali dohodu o české ochraně moldavských investic v ČR. Hovořili i o podpoře Moldavska ze strany České republiky, neboť tato východoevropská země patří mezi osm rozvojových států, kam česká vláda a priori směřuje rozvojovou pomoc. Diskusním tématem se stalo i předsednictví Česka Evropské unii a související otázka vízové povinnosti Moldavska.

Svůj prostor na jednání dostala i situace v Gruzii po intervenci ruské armády. Moldavsko totiž zažilo obdobnou situaci v roce 1992, kdy se s pomocí Moskvy odtrhla rusky mluvící, prokremelská, východní část známá jako Podněstří a vyhlásila samostatnou Podněsterskou moldavskou republiku. Centrální Moldavsko nadále zůstává na dovozu energie z Ruska, a i to je jeden z důvodů, proč se nyní chce orientovat na západní země.

Greceaniiová v Praze také slavnostně otevřela zastupitelský úřad Moldavské republiky pro Českou republiku. V odpoledních hodinách se setká prezidentem Václavem Klausem a spolu s Topolánkem navštíví česko-moldavskou ekonomickou konferenci Bussines Forum v Břevnovském klášteře. Diskutovat budou o perspektivách a možnostech rozšíření vzájemné ekonomické spolupráce. Programu se zúčastní i bývalý český premiér Miloš Zeman.