Nemocnice možná bude chtít peníze za smrt malé Nely po výrobci podušek

Brno - Brněnská fakultní nemocnice možná bude žádat odškodnění, které má vyplatit rodičům zemřelého novorozence, po firmě Biomedica. Tříměsíční dívka totiž přišla o život poté, co ležela na vyhřívané podložce, kterou dodává právě tato firma. Krajský soud v pátek rozhodl, že nemocnice nese za smrt dítěte vinu a musí zaplatit 800 tisíc. Jestli se nemocnice proti verdiktu neodvolá, bude peníze žádat po výrobci přikrývky.

Malá Nela Slavíková podstoupila v dubnu 2006 operaci zhoubného nádoru na pravé tváři. Při ní ale ležela na vyhřívané podložce, která podle expertů mohla mít až 50 stupňů Celsia. Utrpěla proto těžké popáleniny, kterým později podlehla. Soudce odškodnění zdůvodnil tím, že v českém návodu bylo napsáno, že se podložka nesmí používat pro kojence. Nemocnice ale prý měla ještě návod v cizím jazyce, kde o zákazu nic psáno nebylo. Podložka prý navíc byla nekvalitní.

Sám soudce poukázal na to, že nemocnice bude moct peníze vymáhat po firmě Biomedica. Nemocnice proto čeká na doručení rozsudku a buď se odvolá, nebo bude peníze žádat od výrobce přikrývky. Podobná tragická událost už by se neměla opakovat, ministerstvo zdravotnictví totiž po tragické smrti Nely používání výhřevných podušek ve fakultních nemocnicích v Česku zakázalo.

Vydáno pod