V ústecké MHD si stále více lidí kupuje SMS jízdenky

Ústí nad Labem - V Ústí nad Labem si cestující často kupují SMS jízdenky. Dopravní podnik jich tam prodal 1. září v autobusech a trolejbusech rekordní množství prostřednictvím krátkých textových zpráv (SMS). Zákazníci jich koupili celkem 2259. Podle mluvčího ústeckého dopravního podniku Milana Knotka se tak potvrdil předpoklad, že začátkem školního roku bude služba využívána více než o prázdninách. Dopravní podnik začal prodávat SMS jízdenky letos 1. července.

„K elektronickým operacím se kloní především mladí lidé, v našem případě školáci a studenti,“ uvedl Knotek. Prodej jízdenek od začátku prázdnin neustále roste. V červenci jich dopravní podnik prodal 24 209, v srpnu pak již 38 449. „Připočteme-li k tomu pondělí, bylo dosud prodáno 64 917 virtuálních jízdenek,“ řekl Knotek.

Se zájmem o službu je město, které dopravní podnik vlastní, velmi spokojené. Vysoký počet prodaných jízdenek už po prvním měsíci překvapil představitele města. „Mysleli jsme, že v červenci to bude maximálně 10 000 virtuálních jízdenek. Vzhledem ke skutečnosti, že o prázdninách je ve městě méně lidí, a samozřejmě je o něco nižší i počet přepravených cestujících, jde o velký úspěch,“ uvedl dříve primátor Jan Kubata.

Od listopadu minulého roku SMS jízdenky fungují v Praze, kde se takto prodá měsíčně zhruba půl milionu jízdenek. Podobné služby se rozmáhají i ve městech ve Švédsku, Británii, Belgii, Německu a Itálii.