Mezi Ostravou a Moskvou dnes začala létat pravidelná linka

Mošnov (Novojičínsko) - Dnes začala létat pravidelná letecká linka mezi Ostravou a Moskvou. První letadlo, které mělo na palubě pouze jednoho cestujícího, odletělo v noci z Letiště Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku a ráno přistálo na moskevském letišti Domodědovo. Letadlo soukromé ruské společnosti bude cestující přepravovat čtyřikrát týdně. Za jednosměrnou letenku lidé zaplatí nejméně 6000 korun. Sdělila to mluvčí ostravského letiště Michaela Kubešová.

Letadlo společnosti Polet Airlines bude z Mošnova startovat od úterý do pátku, vždy v 1:40. Na moskevském letišti přistane za necelé tři hodiny - v 6:25 tamního času. Cestující do Ruské federace musejí mít platné vízum, za jednosměrnou letenku bez poplatků zaplatí od 250 eur.

„Jsme na úplném začátku, proto dnes odletěl jen jeden pasažér. Zhruba dva roky bude trvat, než si lidé na novou pravidelnou linku zvyknou a začnou ji využívat,“ dodala mluvčí. V budoucnu by mělo být spojení každodenní, kromě podnikatelů v kraji by ho měli využívat i turisté.

Letiště Domodědovo je v současné době největším ruským letištěm. Loni na něm bylo odbaveno téměř 19 milionů cestujících, kteří z něho mohli letět celkem do 230 destinací. „Kromě stovek návazných spojení v rámci bývalého Sovětského svazu nabízí lety do Japonska, Indie nebo Číny, kam se doposud můžeme dostat pouze s dvojím nebo trojím přestupem,“ řekl už dříve ředitel ostravského letiště Lubomír Vavroš.

Na provozování nové letecké linky se v červnu dohodli zástupci obou letišť, letecké společnosti a Moravskoslezského kraje, který letiště vlastní. Původně kraj zamýšlel zahájit letecké spojení dotované formou závazku veřejné služby. Nakonec ho zajistil na komerční bázi a ušetří tím 90 milionů korun.

Z ostravského letiště létají pravidelně už od roku 1994 cestující nedotovanou linkou ČSA do Prahy. Další pravidelné linky by měly létat z mošnovského letiště do Londýna, Amsterodamu a Bruselu. Kraji se ale nepřihlásil žádný letecký dopravce, který by chtěl linky provozovat jako závazek veřejné služby.

Podle náměstka hejtmana Pavola Lukši dopravce ovlivnila hypoteční krize v USA, očekávané snížení poptávky po letecké dopravě i zavedení obchodování s emisními povolenkami. Přesto chce kraj do roku 2012 zavést celkem 12 nových linek z Ostravy do evropských regionů. Jejich rozjezd chce podpořit částkou přesahující 700 milionů korun.