Bývalý šéf KPB Antonín Moravec půjde za 200milionový podvod na pět let do vězení

Praha - Pražský městský soud poslal bývalého šéfa Kreditní a průmyslové banky Antonína Moravce na pět let do vězení, a potvrdil tak trest, který Moravcovi uložil již v roce 2006. Podle obžaloby se počátkem 90. let dopustil několika úvěrových podvodů a svým jednáním způsobil škodu zhruba 200 milionů korun. Moravec musí zaplatit i peněžitý trest ve výši jednoho milionu korun a po dobu deseti let nesmí působit ve statutárních orgánech společností. Za podvody a porušování povinnosti při správě cizího majetku mu hrozilo až 12 let vězení. Moravec i státní zástupce se proti rozsudku odvolali a celý případ tak poputuje zpět k pražskému Vrchnímu soudu.

Jako generální ředitel a člen představenstva banky měl Moravec své společnosti Amex půjčit přes 190 milionů korun, i když věděl, že firma úvěr nemůže splatit. Pracovníkům banky slíbil, že společnost bude ručit majetkem, který nikdy neměla. Z úvěru pak zaplatil dluhy Amexu i
svých dalších společností.

Od člena představenstva společnosti Škoda měl podle obžaloby Moravec vylákat podpis na příkaz k úhradě v hodnotě 300 milionů korun na účet své firmy. Od tohoto obvinění ho ale soud zprostil. U skutku se nepodařilo prokázat Moravcův úmysl podvést Škodu a obohatit se na její úkor. Obviněný svou vinu od počátku popíral. Obžaloba podle něj byla jen fiktivní, protože šlo pouze o zadání, on sám fakticky nic neudělal. Problémy mu prý přinesla až jeho politická angažovanost v KDU-ČSL.

Kvůli špatnému hospodaření banky, která zanechala dluhy asi 3,5 miliardy korun, uvalila Česká národní banka na KPB v roce 1993 nucenou správu. O dva roky později se KPB ocitla v konkurzu. Událost zasáhla i politickou scénu - od banky si totiž půjčily peníze ODA a KDU-ČSL.