Na Baťův pohřeb do Toronta poletí za Česko Čunek

Praha - Na páteční pohřeb zlínského rodáka a světově proslulého obuvníka Tomáše Bati pojede za českou vládu vicepremiér Jiří Čunek, rozhodla o tom dnes vláda. Pohřeb se koná v pátek v kanadském Torontu. Už včera proudily do Baťovy vily ve Zlíně desítky lidí, aby vyjádřily soustrast pozůstalým.

Tomáš Baťa mladší, který by se 17. září dožil 94 let, náhle zemřel v Torontu v pondělí. Soustrast jeho ženě už vyjádřili i prezident republiky Václav Klaus a jeho manželka Livia Klausová. Ti v kondolenci ocenili Baťu jako člověka, který přes nepřízeň osudu dokázal pokračovat v budování světoznámé rodinné firmy, prosadit se v mezinárodním měřítku a stal se pro celé tehdejší Československo a později i pro Českou republiku symbolem podnikatelského úspěchu.

Význam podnikatele vyzdvihl už v pondělí premiér Mirek Topolánek. „Pro mě byl příkladem velkého českého podnikatele, i když působil převážně v Kanadě a firma Baťa je dnes už globální společnost,“ uvedl Topolánek. Připomněl, že mu nechyběly odvaha a invence, které jsou důležité v podnikání. „Jeho úspěch byl velkým vzorem pro celé řady podnikatelů. Velmi si přeji, aby byl inspirací i pro budoucí generace,“ uvedl premiér.

Vydáno pod