Institut rehabilitace zrakově postižených nekončí

Praha - Institut rehabilitace zrakově postižených, který se stará se o lidi se ztrátou zraku a cvičí slepecké instruktory, nemusí ukončit svůj provoz. Letní prázdniny prožil v dluzích a připravoval se na rozprodání majetku, protože nedostal očekávané dotace od ministerstva školství. Institut ale nakonec zachránilo ministerstvo práce a sociálních věcí, které schválilo finanční pomoc v hodnotě jeden a půl milionu korun.

„Reagovali jsme velice rychle, tyto peníze dostanou do konce září,“ říká k tomu Jiří Sezemský, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí. Peníze jsou ale jen na sociální služby a na výuku by mělo podle institutu přispět ministerstvo školství. To se ale brání, že peníze poslat nemohlo, protože institut nemá akreditaci na studijní program.

Přesto je ministerstvo školství ochotné pomoci, pokud to požádá Univerzita Karlova, pod kterou institut spadá. „Teď je míč na straně Univerzity, oni vědí, že o tu dotaci musí požádat rektor,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová. V současné době údajně institut společně s představiteli fakulty připravují potřebné dokumenty.

Institut nyní musí vyřešit, kde získá finance na příští rok. Požaduje 5 milionů korun a žádá, aby se na financování podílelo ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo školství i Univerzita Karlova.