Jakubková: Pokud Bursík nezmění přístup, zvážím odchod z klubu zelených

Praha - Rozkol v poslaneckém klubu Strany zelených (SZ) zřejmě bude pokračovat i v případě, že předseda zelených Martin Bursík na nadcházejícím sjezdu strany obhájí svou funkci a posílí svou pozici v SZ. Poslankyně zelených a Bursíkova kritička Věra Jakubková dnes prohlásila, že pokud s ní Bursík a jeho příznivci nezačnou po sjezdu komunikovat, bude vážně uvažovat o odchodu ze sněmovní frakce strany. Jakubková zároveň Bursíka obvinila z toho, že používá "totalitní politiku" k tomu, aby ve straně získal převahu.

„Pokud neexistuje žádná možnost s Martinem Bursíkem komunikovat, tak pak nemá vůbec žádný význam, abych já v tom klubu byla,“ řekla Jakubková. Výsledek sjezdu prý pro její rozhodování o setrvání v klubu nemá zásadní význam. „Důvodem případného odchodu z klubu jsou podmínky a způsob práce,“ řekla.

Jakubková a další poslankyně SZ Olga Zubová hrozily odchodem z poslaneckého klubu strany už v červnu. Stěžovaly si přitom hlavně na komunikaci v šestičlenné frakci. „V podstatě se nic nezměnilo. Celé prázdniny klub nezasedal, takže ty staré problémy přetrvávají a pokud by měly dále přetrvávat, tak by to byl důvod, abych o tom odchodu vážně uvažovala,“ řekla dnes Jakubková. Bursík podle ní nereaguje na žádné její podněty. „Nedochází mezi námi k žádné integraci,“ řekla poslankyně.

Dva dny před sjezdem strany Bursíka ostře kritizovala za to, jakým způsobem sjezd svolal a jakými prostředky se snaží získat hlasy delegátů. Bursíkovi kritici již dříve šéfa strany obvinili z toho, že jeho sympatizanti před sjezdem zakládají nové tříčlenné organizace, aby na zasedání měli více delegátů.

Jakubková tvrdí, že chce ve sněmovně dále prosazovat program Strany zelených. Ctít prý bude i programové prohlášení vlády, které chce naplňovat. „Samozřejmě ale u věcí, které jdou nad rámec, vůbec nepovažuji za automatické, že budu souhlasit s vládními návrhy,“ řekla. Například v otázce umístění amerického protiraketového radaru v Česku, tak poslankyně necítí žádnou povinnost hlasovat pro.

Jakubková vlastní návrh k omezení jízd kamionů nestáhne

Jakubková dnes také oznámila,  že ani po rozhodnutí vlády rozšířit zákaz jízdy kamionů na všechny pátky v roce nestáhne ve sněmovně vlastní návrh, který má podobný cíl. Jakubkové novela navrhuje, aby stát použil prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury na vybudování veřejných překladišť, kde by se náklad z kamionů přesunul na železnici. Svůj návrh ponechá Jakubková ve hře, dokud neschváli vládní omezení sněmovna i poslanci. 

Zákaz jízd kamionů nad 7,5 tuny by měl být celoročně rozšířen na pátek od 15 do 18 hodin, nedělní zákaz se rozšíří na téměř celý den, konkrétně do 22 hodin.

Kamiony na dálnici způsobují dopravní nehody.
Zdroj: ČT24