Svoboda: Česko polevilo v prosazování lidských práv ve světě

Praha - Bývalý ministr zahraničí a současný šéf legislativní rady vlády Cyril Svoboda si myslí, že Česká republika nyní trochu polevila ze svého tradičně nekompromisního postoje k dodržování lidských práv ve světě. Dokazuje to podle něj například český postoj ke zrušení sankcí Evropské unie vůči Kubě nebo záměr povýšit český zastupitelský úřad v Íránu z nižší diplomatické úrovně chargé d'affaires na velvyslance.

Podle Svobody předchozí vlády přistupovaly k problematice lidských práv razantněji. Také mezinárodní nevládní organizace Amnesty International, která ve světě sleduje dodržování lidských práv, si myslí, že by vláda mohla v této oblasti postupovat razantněji. „Jsme rádi, že se česká zahraniční politika nadále hlásí k hodnotám lidských práv. Nicméně z pohledu nevládní organizace by vláda v těchto otázkách mohla postupovat razantněji a neselektivně,“ řekla mluvčí Eva Dobrovolná.

Na Kubě porušování lidských práv pokračuje, k odstranění sankcí EU nebyl důvod, míní Svoboda. „Nevidím pokrok v otázce lidských práv,“ uvedl Svoboda na adresu Kuby a Íránu. Unie zrušila omezení pro Kubu v červnu. „To považuji za chybu,“ řekl Svoboda. Česko bylo původně proti, nakonec ale na postup EU přistoupilo.

Podle Svobody by mělo Česko i nadále využívat svého jedinečného postavení na poli lidských práv, které si dokázalo vybudovat po pádu komunismu. Prosazování lidských práv ve světě je podle něj nutné i v kontextu „ohrožení“ různými radikálními skupinami.

Svobodovi také vadilo, že v programu pro české předsednictví v EU byl bod týkající se lidských práv původně na jednom z posledních míst a navíc byl jen krátce zmíněn. Po zásahu premiéra Mirka Topolánka (ODS) byla tato problematika posunuta dopředu, dodal Svoboda.

Vydáno pod