Do Prahy se sjeli špičkoví pyrotechnici z Evropy i USA

Praha - Do Prahy se sjela elita pyrotechniků ze zemí Evropské unie i zámoří. Na třetí pyrotechnické konferenci diskutují o problémech teroristických útoků a plánují společné speciální výcviky. Chtějí také vytvořit informační systém včasného varování, který jim umožní rychlou výměnu důležitých informací. V současnosti si informace o výbušných systémech nebo trhavinách vyměňují pyrotechnici telefonem, e-mailem nebo faxem, to je však složité a informace navíc přicházejí pozdě.

Podle ředitele Pyrotechnického odboru PP ČR se nová databáze připravuje tak, aby byla zasahujícím pyrotechnikům okamžitě k dispozici. Výměna hlavně technických informací o výbušných systémech totiž může zachraňovat životy. Vznik databáze si pochvaluje i americký zástupce při Europolu John R. Cooper: Jsme rádi, že tato evidence vzniká, usnadní i naši práci. Sice máme svoji databázi, ale s tou evropskou budeme úzce spolupracovat."  

Čeští pyrotechnici už v porovnání s 90. lety tak často nezasahují kvůli podomácku vyrobeným bombám, vrásky jim dělá hlavně nevybuchlá munice z 2. světové války. Například v Ostravě vyrážejí do terénu třikrát za den.

Podomácku vyráběné bomby zaměstnávají české pyrotechniky oproti 90.letům méně. Čím dál častěji naopak oblékají 50ti kilový ochranný oděv kvůli munici z druhé světové války - nově třeba na Ostravsku. Třikrát za den tam vyrážejí do terénu.

V porovnání se zbytkem Evropy mají čeští pyrotechnici nadprůměrné vybavení, jedno auto je vybaveno roboty, rentgenem nebo speciálními obleky za 80 milionů. Prý by ale potřebovali například zařízení na řezání vodním paprskem.

Vydáno pod