Zítra se rozhodne o budoucnosti zelených

Praha/Teplice - Zítra se v Teplicích rozhodne, kdo bude nový předseda Strany zelených, což výrazně ovlivní i další směřování strany. Hlavními soupeři jsou Dana Kuchtová a Martin Bursík. Zelení měli mít sjezd až začátkem příštího roku, ale rozpory mezi dvěma hlavními rivaly vedly k tomu, že sjezd by měl rozhodnout hned.

Podle Martina Bursíka, současného předsedy strany a vicepremiéra, by zelení měli být stranou, „která prosazuje racionální politiku, není fundamentalistická a příliš si nedělá z levice ani pravice.“ Dana Kuchtová, první místopředsedkyně strany, si myslí, že zelení by se měli vrátit do „zeleného středu.“

Jaká je skutečná podpora obou soupeřů nelze přesně odhadnout. Podle rozhovorů s krajskými předsedy strany ale vyplývá, že Martin Bursík zatím vede.

Předsedou chce být ale i pardubický zastupitel Jan Linhart, který se nabízí jako varianta těm, kteří nechtějí ani Bursíka, ani Kuchtovou. „Straně zelených chybí jednota, v podstatě se odchyluje od svého volebního programu a zklamala voliče,“ říká k tomu Jan Linhart.

Výsledek volby předsedy určí budoucnost zelených a možná ovlivní i vládní koalici. Bursík totiž pohrozil odchodem z vlády, pokud nevyhraje. S Bursíkem prý možná rezignují i Ondřej Liška a Džamila Stehlíková.

Kuchtová prý ale má náhradu a Martin Bursík by se nedostal ani do vedení strany, kdyby ji řídila ona. Pokud naopak vyhraje Bursík, chce stranické vedení bez Kuchtové. „Považuji za důležité, aby nejužší tým byl složen z lidí, kteří mi budou krýt jako předsedovi záda,“ uvedl Bursík. Kuchtová předpokládá, že sjezd zvolí do předsednictva lidi, kteří zastupují různé názorové proudy.

Politolog Jan Kubáček předpokládá, že sjezd skončí vítězstvím Bursíka, ale Kuchtová se dostane do předsednictva a zelení tak zůstanou rozděleni. Podle průzkumů by většina lidí v čele strany viděla raději Danu Kuchtovou, ale mezi voliči zelených vede Martin Bursík.