Soud poslal vrahy Honzíka Rokose do vězení na 24 a 20 let

Ústí nad Labem - Krajský soud v Ústí nad Labem udělil vrahům pětiletého Honzíka Rokose výjimečné tresty. Honzíkova matka Antonie Stašková dostala 24letý trest, její přítel Pavel Grepl půjde do vězení na 20 let. Kvůli způsobu vraždy a utrpení, které musel malý Honzík před smrtí prožít, navrhla státní zástupkyně pro dvojici výjimečné tresty. Rozsudek není pravomocný, Grepl se na místě odvolal, Stašková a státní zástupkyně si ponechaly lhůtu pro odvolání.

Obžalovaní chlapce zavraždili loni 9. prosince mezi obcemi Žďárek a Strážky na Ústecku. Stašková se prý nejdřív snažila svého syna zabít vpíchnutím vzduchu do žil. Grepl ho držel, aby se nebránil. Když injekce Honzíka nezabila, matka ho odvedla stranou a dvakrát ho bodla nožem do hrudníku. Chlapec prý ještě několik minut žil, proto ho Grepl zadusil. Podle soudních znalců zemřel Honzík ve velkých bolestech.

Obžalovaní uložili chlapce do předem připraveného hrobu, odkud ho několikrát vytáhli. Antonie Stašková to vysvětlila tím, že chtěla mít syna u sebe. Mrtvolu našli strážníci a policisté 28. prosince během náhodné kontroly v autě ve Zlatníkách na Mostecku.

Stašková: Nemám pro co žít 

Stašková a Grepl vraždili kvůli nenávisti Antonie Staškové k Hozíkovu otci Romanu Rokosovi. Dítě mělo z rozhodnutí soudu vyrůstat u otce, Stašková ale syna raději zabila, než aby mu ho vrátila. „Vražda malého dítěte s takovouto pohnutkou, to je velmi výjimečný případ,“ uvedl předseda senátu Ivan Elischer. Pro otce Honzíka Romana Rokose je motiv naprosto nepochopitelný.

Oba obžalovaní dnes své závěrečné řeči pronesli se slzami v očích. Matka tvrdila, že si uvědomuje, že všechno je její vina. „Nemám pro co žít,“ uvedla. Grepl se snažil svalit vinu na Romana Rokose. Tvrdil, že kdyby se o chlapce řádně staral, nic by se nestalo.

Stašková a Grepl
Zdroj: ČT24