Chyba v zákoně o pojištění může lidi připravit o peníze, Julínek ji chce opravit

Praha – Pokud projde novela zákona o zdravotním pojištění, kterou včera rozeslalo ministerstvo zdravotnictví k připomínkování, budou lidé ze svého platit za amalgámové zubní plomby. Upozornily na to Hospodářské noviny, teprve na jejich popud začalo ministerstvo zdravotnictví jednat – chce novelu upravit.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt řekl, že inkriminovaná část novely může být vykládána více způsoby, jejím smyslem ale není zavedení plateb za amalgámové plomby. „My to i na základě podnětu Hospodářských novin upravíme tak, aby bylo jasné, že se nic nemění,“ uvedl Cikrt.

Právní odborníci jsou přesvědčeni o opaku, zákon by podle nich po schválení jednoznačně nutil dospělé lidi, aby zubařům platili i za obyčejné amalgámové plomby. „Pojišťovny mají hradit jen bílé plomby u dětí do 18 let. Ale jen do úrovně špičáku,“ interpretoval zákon právník Ondřej Dostál.

Stínový ministr zdravotnictví David Rath návrh kritizuje a je přesvědčen, že nešlo o omyl. „Kdyby se na to do voleb nepřišlo, tak by Julínek plomby klidně zpoplatnil,“ řekl Rath. Ministerstvo takové obvinění odmítá, šlo podle něj o chybu úředníků.

S návrhem, aby lidé sami platili amalgámové plomby, souhlasí stomatologická komora. Podle jejího předsedy Jiřího Pekárka by zubařům vadilo pouze, kdyby měly za výplně zubů platit i děti.

Vydáno pod