Tlustý by měl odejít, řekl Topolánek na sjezdu zelených

Teplice - Premiér Mirek Topolánek chce, aby Vlastimil Tlustý odešel z parlamentu. Řekl to ve svém projevu na sjezdu Strany zelených v souvislosti s kauzou údajné přípravy vydírání poslankyně za SZ Olgy Zubové. Poslance Jana Moravu označil za oběť kauzy, hlavní odpovědnost podle premiéra nese rebelující občanský demokrat Vlastimil Tlustý, který sice spolupráci na vzniku fotografií připustil, veškerá další obvinění ale odmítá a mandát složit nehodlá.

Tlustý je podle něj odpovědný za iniciování celé kauzy s poslancem Moravou a vydíráním Zubové. „Zneužívání dětí a rodinných příslušníků pro politické hry je třeba naprosto jednoznačně odsoudit. Nedovedu si představit, že by to mohlo zůstat bez potrestání,“ konstatoval s tím, že s novináři má v tomto ohledu velké zkušenosti i jeho rodina.

„Je vůbec možné používat v politice takové praktiky, jaké používá pan poslanec Tlustý? Já tvrdím, že nikoliv, že ten člověk musí opustit Poslaneckou sněmovnu,“ řekl při svém projevu viditelně rozčílený premiér a zelení ho odměnili potleskem.

O aféře Topolánek věděl týden a přemýšlel v té souvislosti o odchodu z politiky. Viděl prý půlhodinový film, který televize Nova o celé kauze natočila. „Říkal jsem si, jestli už je čas odejít, jestli chci v té špíně dál fungovat. Přemýšlel jsem nad tím, jestli nemám složit poslanecký mandát, pokud jej nesloží mí kolegové,“ uvedl.

Sama Zubová uvedla, že aféra má více rovin, z nichž některé dosud nezná. Ráda by proto vyvolala koaliční jednání na toto téma. „Kdybych byla na místě premiéra, vyvolala bych hlasování o důvěře vládě. Ale premiérem nejsem,“ uvedla. Reportáž dosud neviděla, a tudíž ji nechtěla komentovat, nechtěla ani říct, jak by v případě hlasování o důvěře volila.

Tlustý: Na vzniku fotografií jsem spolupracoval, odstoupit nehodlám

Poslanec Vlastimil Tlustý ČT řekl, že na vzniku fotografií opravdu spolupracoval. „Nic víc, nic míň. Já jsem na žádném jednání nebyl, žádné nahrávky jsem nepořizoval. Pokud je pan premiér podrážděn, kdo se nechal nachytat, já jsem podrážděn ještě víc a jeho reakce je pro mě nepochopitelná,“ dodal Tlustý.

Kvůli své roli v kauze poslanecký mandát složit nehodlá. Spolupráce s reportéry TV Nova podle něj byla účinnou obranou proti praktikám, které proti němu používali jeho političtí soupeři. Tlustý prý sám přišel za redaktorem Novy Jankem Kroupou a nabídl mu své služby agenta provokatéra. Navrhl, že vyprovokuje Topolánka, aby jej vydíral nebo uplácel. Tlustý také za tímto účelem požádal o odposlech.

„Přes všechny provokace jsem na tuto hru neskočil, aniž jsem tušil, že existuje,“ řekl premiér. Tlustý podle Topolánka následně nabídl redaktorům Mladé fronty Dnes a Novy, že s figurantkou natočí choulostivé záběry a tento materiál bude nabízet k politickým účelům. „Najatí agenti dále kráčí politickou scénou, až narazí na mladého poslance Moravu,“ popsal Topolánek počátek celé kauzy.

Topolánek kritizuje média, Kuchtová je chválí

Ve svém vystoupení se Topolánek dotkl také role médií. „Mají média právo - pokud nejde o spáchaný zločin nebo o nějaký přečin proti demokracii - používat zpravodajské prostředky? Mají právo používat agentů provokatérů? Já říkám, že ne. A je třeba s tím něco udělat.“

Zástupce šéfredaktora Mladé fronty Dnes Jiří Kubík ale premiérovo nařčení odmítl. „My jsme se sešli s panem poslancem Moravou a to, co se během těch schůzek odehrálo, jsme zaznamenali. Pan Morava je svéprávný člověk. To, co on na těch schůzkách říkal, to jsou jeho slova, to nejsou naše výmysly,“ uvedl Kubík. Také Nova odmítla, že by případ poslance Moravy řídil kdokoli z politiků.

Kandidátka na předsedu zelených Dana Kuchtová, naopak odmítla, že je vina na straně médií. „Opak je pravdou, média využila funkci, kterou mají mít,“ poznamenala s tím, že médiím naopak tleská.

Kritik restitucí Vlastimil Tlustý
Zdroj: ČT24