Smlouva SOFA je dohodnutá, radar musí ještě schválit parlament

Praha - Česká republika dojednala se Spojenými státy smlouvu SOFA, která v souvislosti s plánovaným umístěním amerického radaru v zemi specifikuje podmínky pro pobyt amerických vojsk. Česká vláda by měla smlouvu projednávat příští nebo přespříští týden. Již dříve představitelé obou států uzavřeli a podepsali hlavní dohodu o radaru. Aby obě smlouvy začaly platit, musí je ještě schválit parlament a podepsat prezident.

Kvůli dolaďování podmínek smlouvy SOFA strávil americký expertní tým další dva dny v Česku, jak uvedlo ministerstvo obrany. Výsledkem je již plné znění textu, který však musí projít jazykovou korekturou a dalšími závěrečnými procedurami. Před předložením celého textu ke stvrzujícímu podpisu ho musí navíc potvrdit ministerstva obrany USA a ČR. „V pátek proběhla na ministerstvu poslední jednání ohledně znění textu. Definitivní ukončení celého procesu lze očekávat v nejbližších dnech,“ sdělil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Obě strany v posledních dnech o smlouvě SOFA intenzivně vyjednávaly. Za Českou republiku přicestovali do Spojených států náměstek ministryně obrany Martin Barták či náměstek ministerstva zahraničí Tomáš Pojar. Do Česka naopak dorazila americká delegace s cílem doladit znění dokumentu. Největším sporem obou stran byla otázka daňových úlev.

K podpisu hlavní smlouvy došlo již v červenci. Poslanecká sněmovna má naplánovány obě smlouvy v rámci dvou čtení, zatímco Senát pouze v jednom. Úspěšné prosazení smlouvy však vláda nemá vůbec jisté. Kritikou nešetří členové opozičních stran, ani někteří členové koaliční Strany zelených.