Bursík může měnit stanovy, na sjezdu má zatím převahu a zřejmě obhájí svoji funkci

Teplice - Předseda zelených Martin Bursík bude zřejmě moci na sjezdu strany v Teplicích prosadit změny stranických stanov. Bursík má na své straně zhruba tři pětiny delegátů. Pokud se počet delegátů nezmění, obhájí zřejmě v sobotu i svou funkci. Pozměňovací návrhy programu sjezdu totiž schválilo 205 delegátů, proti bylo 66.

Pro vypuštění změny stanov z programu, navržené Bursíkovou protikandidátkou Danou Kuchtovou, se vyslovilo 110 delegátů, proti jich bylo 162. I v ostatních návrzích měli výraznou převahu příznivci současného předsedy. Jediným pozměňovacím návrhem, se kterým delegáti souhlasili, bylo doplnění dnešního večera o vystoupení poslankyně Olgy Zubové k aféře spojené s poslancem ODS Janem Moravou.

„V tuto chvíli je zcela jednoznačně více těch, kteří jsou na straně Martina Bursíka,“ připustila po hlasování o programu Kuchtová. Může za to podle ní především mandátová komise strany, která z formálních důvodů neregistrovala některé kandidáty. Podle předběžných výpočtů mělo dostat hlasovací právo zhruba 420 delegátů, hlasovat dnes večer jich ale mohlo jen 341. Podle šéfa mandátové komise poslaly některé základní organizace návrhy delegátních listin pozdě.

Kuchtová se snaží situaci řešit na poslední chvíli. Požádala o platnost některých žádostí o mandát pro delegáty z Ostravy, kde v termínu posledního odevzdávání žádostí vypadnul proud. Stejně tak podle
ní chybějí někteří delegáti z jejího Jihočeského kraje.

Bursík preferuje změny stanov vedoucí k sjednocení strany. Řešení prý vyžadují především situace, kdy má předsednictvo strany opačný názor než republiková rada. Kuchtová už dříve prohlásila, že Bursíkův návrh ohrožuje vnitřní demokracii strany tím, že soustřeďuje moc do rukou předsednictva a oslabuje republikovou radu a krajské organizace. Republiková rada by nově podléhala předsednictvu a přišla by o vlastní vedení.

Ostrý kritik současného stranického vedení Matěj Stropnický v reakci na návrhy stanov připomněl známý Bursíkův elektronický dopis, v němž
předseda hovoří o případném „donucování silou“: "Je to opravdu dokonalá
ilustrace toho e-mailu. To byla předpověď toho, co se tady stane,"
řekl Stropnický. „Opozice bude zadupána tak, aby nebyla vůbec vidět.“

Sjezd zastínila aféra Jana Moravy

Kromě stanov byla delegáty adresována i aféra poslance ODS Jana Moravy, který podle Mladé fronty Dnes údajně sbíral kompromitující informace na ostatní poslance bez ohledu na jejich stranickou příslušnost. S pomocí těchto informací je pak měl vydírat. Materiály měl například na zelenou poslankyni Olgu Zubovou, respektive nechal fotografovat její dceru.

Na sjezdu také vystoupil s projevem premiér Mirek Topolánek. Ten chce, aby poslanec Vlastimil Tlustný, jeho stranický kolega, odešel z parlamentu. Do kauzy údajného vydírání je totiž Tlustý zapleten, Moravu pak Topolánek považuje spíš za oběť. Tlustý připustil, že je v kauze angažován, mandát ale složit nehodlá a obvinění odmítá. Poslance Moravu kritizoval i sám Bursík, vyzval ho k odchodu z parlamentu. 

Očekávaný sjezd strany, na kterém se volí nové vedení, začal rovněž v rušné atmosféře. Bursíka uvítali odpůrci radaru z iniciativy Ne základnám s probodanými plyšovými zvířátky, po Kuchtové pak její kritici hodili vajíčko.   

Dana Kuchtová a předseda strany Martin Bursík
Zdroj: Miroslav Rada/ČTK
Vydáno pod