ODS vyzvala Moravu i Tlustého, aby složili poslanecký mandát

Praha - Vedení Občanské demokratické strany se distancovalo od jednání svých poslanců Jana Moravy a Vlastimila Tlustého, kteří jsou spojováni se shromažďováním kompromitujících informací na některé své kolegy za účelem vydírání. ODS se rovněž omluvila občanům a poslankyni Strany zelených Olze Zubové i její rodině, jichž se mělo jednání obou poslanců především týkat. Moravu i Tlustého ODS vyzvala, aby se vzdali mandátu. Zatímco u poslance Moravy je to stále jedna z variant, kterou zvažuje, Tlustý to odmítá. Navíc obviňuje vedení ODS z prohlubování rozkolu uvnitř strany.

Politologové se domnívají, že poslanec Morava nakonec sněmovnu opustí. Naopak Tlustý rozhodně odejít nechce. Navíc se domnívá, že Morava to nedělal jako sólo akci. Morava však stále trvá na tom, že vše činil proto, aby se zviditelnil.

Morava se podle Mladé fronty Dnes pokusil vydírat Zubovou, která patří ke koaličním rebelům, kteří ve sněmovně ne vždy hlasují pro vládní návrhy. Podle deníku Morava nechal sledovat a fotografovat dceru Zubové tak, aby poslankyně nabyla dojmu, že její dítě má kdosi pod kontrolou a nedělala problémy při hlasování s vládní koalicí. Morava navíc šířil intimní fotografie svého stranického kolegy a poslance Vlastimila Tlustého, který mezi rebely rovněž patří. Aktivity poslance Moravy natočila skrytou kamerou televize Nova.

ODS není podle svého vedení „stranou, která podobné praktiky používá a připravuje, protože si je vědoma všech důsledků a politických škod, které takové hry způsobují“. Chování Moravy už v pátek na sjezdu zelených odsoudil premiér a šéf ODS Mirek Topolánek.

Paroubek: Topolánek a Morava by měli odejít 

„ODS, po nástupu Mirka Topolánka, zvolila jako základní metodu své politické práce korupci, vydírání a finanční obohacování svých funkcionářů a spřízněnců,“ uvedl v prohlášení k aféře předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle lídra sociálních demokratů by měl premiér uskutečnit svůj záměr, o kterém mluvil na sjezdu zelených, a odejít z politiky. Mandátu by se měl podle Paroubka vzdát i poslanec Morava. 

Vlastimil Tlustý
Zdroj: ČT24