Zelení nestihli odhlasovat změnu stanov, sjezd odvolal třetinu republikové rady

Teplice - Znovuzvolený předseda zelených Martin Bursík neprosadil na sjezdu strany změny stanov. Kvůli obstrukcím na návrh komplexní novely vnitrostranických pravidel v Teplicích vůbec nedošlo. Postavení republikové rady SZ, kterou chtěl Bursík podřídit předsednictvu, tak po sjezdu zatím zůstane nezměněno. Sjezd zelených ale odvolal třetinu republikové rady, v níž měli převahu Bursíkovi odpůrci. Ještě před tím vnitrostraničtí kritici předsedy zelených opustili sjezd strany. Ten poté skončil.

Jak uvedl zpravodaj ČT Daniel Takáč, Bursíkovi se sice nepodařilo prosadit změny stanov, stejného efektu ale dosáhl odvoláním svých kritiků z republikové rady. Jeho stranická oponentka Dana Kuchtová rozhodnutí označila za neférové a nedemokratické. Zároveň podle svých slov uvažuje o tom, že založí vnitrostanickou platformu, která by byla opozicí vůči novému vedení. Mezi odvolané členy republikové rady patří i Bursíkův hlasitý kritik Matěj Stropnický.

K odvolání třetiny republikové rady došlo po mnohahodinových sporech o obsazení ústřední revizní komise zelených. Znesvářené frakce ve straně dlouho hledaly způsob jak vykročit z patové situace. Poté, co Bursík slíbil, že sjezd nebude otevírat téma změn stanov, křídlo kolem Kuchtové odblokovalo volbu revizní komise.

Sjezd provázely obstrukce a dohady, Kuchtová odmítá jednobarevné složení komise

Střet o složení ústřední revizní komise zdržel celý dnešní program sjezdu. Poté, co už byla odpoledne zahájena volba mezi dosavadním šéfem komise Radanem Večerkou a zástupcem opozice Tomášem Andrlem, vystoupil předseda strany Martin Bursík s návrhem přijmout kompromis obou stran a zvolit předsedou orgánu dlouholetého člena SZ Miroslava Rokose. Jako zaměstnance Bursíkova ministerstva životního prostředí ho však vůli střetu zájmu opozice odmítla.

Bursík potom navrhl, aby volba šéfa začala znovu s tím, že Večerka a Andrle budou místopředsedy komise, která bude mimo jiné řešit stížnosti na svolání sjezdu. Do nového kola volby předsedy byl ale i přes námitky opozice navržen Rokos a Matěj Stropnický nominoval Věru Zabloudilovou.

Teplický sjezd zelených v sobotu po celodenní diskusi zvolil Martina Bursíka staronovým předsedou strany. Bursík získal od delegátů 227 hlasů, zatímco jeho hlavní oponentka Dana Kuchtová obdržela jen 109 hlasů. Kuchtová nezvítězila ani v souboji o funkci první místopředsedkyně, kterou nakonec získal Bursíkův člověk, ministr školství Ondřej Liška.

Jako posledního ze tří místopředsedů nejmenší vládní strany zvolili delegáti náměstka brněnského primátora Martina Andra. V nejužším vedení zelených se tak neobjevil nikdo z okruhu Bursíkovy oponentky a protikandidátky Dany Kuchtové.

Bursík po ukončení sjezdu delegátům řekl: „Jsem přesvědčen, že jsme splnili, co jsme očekávali, zvolili jste si předsednictvo se silným mandátem.“ Doplnil, že se počínaje pondělkem rozjedou za voliči, aby je přesvědčili, že stranu konsolidovali. Zelení podle něj udělají vše proto, aby uspěli v blížících se volbách.

Martin Bursík na sjezdu zelených
Zdroj: ČT24