Tlustý: V aféře Morava jsem pouhá volavka, mandátu se nevzdám

Praha - Poslanec za ODS Vlastimil Tlustý se v aféře poslance Jana Moravy považuje za pouhou volavku a poslaneckého mandátu se nevzdá. Prohlásil to v dnešním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Dodal, že premiér Mirek Topolánek (ODS) úplně a definitivně ztratil jeho důvěru. V případě hlasování o důvěře vládě ve sněmovně by si svůj hlas prý ještě rozmyslel. Účast v Otázkách původně přislíbil i Morava, na doporučení ODS ji ale odřekl. Účast v pořadu odmítli rovněž místopředseda strany Petr Bendl a předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, kterého dnes Tlustý vyzval, aby zvážil rezignaci.

Poslanec ODS Jan Morava se podle Mladé fronty Dnes snažil získat kompromitující informace o různých poslancích bez ohledu na jejich stranickou příslušnost. S pomocí těchto informací je pak chtěl vydírat. Morava se zajímal také o dva rebely z řad vládní koalice - poslankyni zelených Olgu Zubovou a Vlastimila Tlustého. Za své jednání, které označil jako soukromou iniciativu, se omluvil. Podle deníku nechal Morava sledovat a fotografovat dceru Zubové tak, aby poslankyně nabyla dojmu, že její dítě má kdosi pod kontrolou, a nedělala problémy při hlasování s vládní koalicí. Morava navíc šířil intimní fotografie svého stranického kolegy a poslance Vlastimila Tlustého, který mezi rebely rovněž patří. Aktivity poslance Moravy natočila skrytou kamerou televize Nova.

Tlustý v Otázkách zdůraznil, že v celém případu figuroval jako volavka, iniciativa podle něj vzešla z TV Nova. Po domluvě s jejím reportérem Janem Kroupou údajně nechal pořídit kompromitující snímky své osoby, novináři je poté nabízeli lobbistům a politikům včetně Moravy, aby odhalili korupční praktiky na české politické scéně.

Tlustý: Topolánek se postavil na stranu nespravedlnosti 

Vedení ODS v sobotu vyzvalo poslance Moravu a Tlustého, aby se vzdali poslaneckého mandátu. Tlustý v Otázkách Václava Moravce zopakoval, že neví, proč by měl odstupovat, a že to neudělá. Zvažovat rezignaci by podle něj měli spíše ti, kteří o Moravových aktivitách věděli - například předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

Tlustý ostře napadl i premiéra a přededu ODS Mirka Topolánka, který podle něj na sjezdu Strany zelených lhal, když Tlustého označil za iniciátora celé aféry. „Premiér se staví na stranu člověka, který pravděpodobně spáchal trestný čin nebo se k němu alespoň připravoval, a volavku obviňuje ze zločinu,“ prohlásil Tlustý. Topolánek i Tluchoř podle něj museli vědět, co se děje.

Morava bude o svém dalším kroku informovat na pondělní TK 

Premiér se podle tiskového prohlášení mluvčí vlády odmítá k aféře vyjadřovat až do zveřejnění reportáže. Ani Tluchoř na žádost o vyjádření nereagoval. Jan Morava na pondělní tiskové konrferenci oznámí, jestli složí svůj poslanecký mandát a jak bude dál postupovat.

„Je nezbytné čelit těmto mafiánským praktikám. Mělo by být zájmem všech demokratických subjektů v zemi, aby tyto praktiky byly tvrdě odsouzeny a aby ti, kteří toho byli aktéři, z politiky odešli. Veřejnost nevolí poslance proto, aby se koupali ve vířivce s modelkami. Je potřebné z toho vyvodit důsledky. Tato věc se velmi dotýká Strany zelených i mne,“ prohlásil v Otázkách k aféře znovuzvolený předseda Strany zelených Martin Bursík.

Poslanec Vlastmil Tlustý (ODS) v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24