Obavy z ptačí chřipky spotřebu drůbežího neovlivnily

Praha - Na Orlickoústecku skončila karanténa kvůli ptačí chřipce. Vybito zatím bylo v několika chovech až 200 tisíc kusů drůbeže a tamní zemědělská družstva počítají škody v milionech korun. Spotřebu drůbežího masa ale obavy z ptačí chřipky neovlivnily.

Kuřecí nebo krůtí maso lidé v obchodech kupují dál. Nebezpečný vir ptačí chřipky je neodradil. „Pocítili to jen ti, kteří zabíjeli drůbeží hejna, ale jinak se to paradoxně spotřeby masa nedotklo. Ta se nesnížila a cena masa roste,” upřesnil prezident agrární komory Jan Veleba. Podle statistických čísel kuřecí maso v červenci mírně podražilo. Důvodem je hlavně dramatický vzrůst cen obilí a krmných směsí pro drůbež nejen v České republice, ale i ve zbytku Evropy a také obrovská poptávka po obilí. Náklady na výrobu drůbežího masa se tak zvyšují a tlačí spotřebitelskou cenu nahoru.

Ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl se domnívá, že rozhodují zvyky. Kuřecí maso je totiž oblíbené, proto se žádná razantní změna nekonala: „Možná bezprostředně poté, co byla ptačí chřipka válcovaná novinami, tak jsme viděli nějaký úbytek, ale za celý rok si myslím, že spotřeba kuřecího masa vzroste.” Veleba k tomu dodává, že lidé věří české veterinární službě a kontrolním orgánům, které jsou na velmi vysoké úrovni. Posledním fenoménem je to, že na evropském trhu je mírný nedostatek drůbežího masa, takže poptávka převyšuje nabídku.

Ceny drůbežího masa podle odborníků porostou i do budoucna. Už v září by mohlo drůbeží zdražit o zhruba deset procent.

Vydáno pod