Ministr spravedlnosti kritizuje postup exekutorů

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil kritizuje nejednotný postup soudců při vyřizování exekucí. Nelíbí se mu některé případy z poslední doby. Soudkyně Blanka Pazderová například vyřídila exekuci majetku pražského realitního magnáta Miloše Červenky během několika hodin. Přitom vyřizování exekucí u stejného soudu (pro Prahu 1) běžně trvá několik týdnů. A soudkyně Jaroslava Novotná za jiné pomalé řízení čelí dokonce kárnému řízení.

Jak dlouho bude trvat exekuční řízení si soudci určují sami. Může to být pět hodin, ale i několik měsíců. Když společnost AB-Credit ze skupiny PPF Investments žádala o exekuci stamilionového majetku Miloše Červenky, uspěla nečekaně rychle. Obvodní soud pro Prahu 1 přiznává, že soudkyně vyřídila návrh přednostně. „Pokud paní doktorka dospěla k závěru, že tuhle věc vyřídí v okamžiku, kdy jí přišla na stůl, bylo to její rozhodnutí. Žádné pořadí se zde nestanoví,” vysvětluje zdejší soudce Kryštof Janek.

Soudkyně dostala od exekutorů návrh 18. července, už o 24 hodin později ho přitom měli v ruce exekutoři i se soudním razítkem. Přitom v jiných případech stejnému soudu trvalo rozhodování o jednodušších případech až tři měsíce. Soudkyni Jaroslavu Novotnou za průtahy dokonce stíhá kárný senát. „Soudce by měl v zásadě vyřizovat kauzy tak, jak je dostává na stůl. To znamená, že by si určité neměl věci vybírat a vyřizovat přednostně,” komentuje situaci ministr Pospíšil.

Rychlost s jakou soud rozhodl o exekuci majetku Miloše Červenky překvapila i finanční experty. „V normálních případech se to nestává, není to zvykem, že by soudce rozhodl během několika dnů,” diví se právník a finanční poradce Martin Zeman. „Samozřejmě, že by nám to vyhovovalo, kdyby soudce rozhodoval ze dne na den, ale to se bohužel neděje,” podotýká exekuční poradce Martin Horák.

Červenka plánoval s lidmi z PPF, kteří na něj podali exekuci, stavební projekty. PPF mu na to půjčila stamiliony korun a podle dostupných informací chce exekucí donutit Červenku k dokončení společných záměrů. Případ Miloše Červenky přitom není první, kdy soudkyně Pazderová o exekuci rozhodla neobvykle rychle. Už v roce 2001 měla na stole případ, v jehož pozadí stála shodou okolností opět skupina PPF. Tehdy během jediného dne vyšla vstříc CME a nařídila exekuci na Vladimíra Železného.

Podle nového zákona by měl přeskakování případů zabránit vznik exekutorského rejstříku. Ten by měl platit pro samotné exekutory. Firma, která by ho měla zřídit, už je vybraná, rejstřík ale dodnes nefunguje.

Vydáno pod