Čeští historikové získají přístup k sovětským archivům

Praha - Do Česka přiletěl šéf polského Ústavu národní paměti Janusz Kurtyka. Zítra podepíše s českým Ústavem pro studium totalitních režimů smlouvu o vzájemné spolupráci. Češi chtějí od Poláků pomoci dostat se rychleji do archivů na území bývalého Sovětského svazu, Poláci od Čechů zase přístup k materiálům STB.

Český ústav trápí otázka osudů lidí, které hned po druhé světové válce začala z Československa unášet sovětská armáda. Dodnes se neví, kolik takových lidí bylo a za jakých podmínek zemřeli.

„Na rozdíl od nás mají perfektně zmapováno, v kterém archivu jsou ty které údaje z kterého lágru. Máme příslib, že bychom mohli mít urychlenou cestu a že by nám to nemuselo trvat tak dlouho jako jim,“ řekl k dohodě ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček.

Poláci zase očekávají pomoc při hledání v materiálech o aktivitách STB proti odborovému svazu Solidarita, který vedl Poláky v boji s komunismem. „Existuje český způsob zacházení s totalitou, který byl svým způsobem chytrý, a polský, který byl heroický. Obojí vytváří tu správnou metodu, jak totalitě čelit,“ uvedl prezident mezinárodního centra PEN klub Jiří Gruša.

Zástupci českého a polského ústavu podepíšou ještě jednu dohodu - o třídenní konferenci, která začíná v pondělí. Bude se věnovat Pražskému jaru a představí dosud neznámá fakta z archivu nejenom československé a polské, ale i maďarské a rumunské tajné služby.