Tlustý chtěl podle Novy „chytit“ Topolánka, Morava se zajímal o rebely

Praha - Z dnes odvysílané reportáže televize Nova Natvrdo, která měla za cíl odhalit pozadí české politiky a odstartovala mimo jiné aféru kolem Tlustého stranického kolegy Jana Moravy, vyplynulo, že poslanec ODS Vlastimil Tlustý se chystal tajně nahrát premiéra a předsedu své strany Mirka Topolánka při tom, jak se ho pokouší uplatit nebo mu vyhrožuje. Schůzka, kterou Tlustý plánoval, se ale neuskutečnila.

Reportáž potvrdila dřívější informace deníku Mladá fronta Dnes, podle kterých Morava shromažďoval kompromitující informace na některé své kolegy za účelem vydírání. Mimo jiné šířil intimní fotografie Tlustého, které Tlustý záměrně nechal vyrobit jako „návnadu“. Morava se také nechal fotografovat s dcerou poslankyně zelených Olgy Zubové a snímky chtěl použít k zastrašování političky.

Tlustý v OVM

„Pan předseda lhal zeleným, když říkal, že já jsem iniciátor, pan předseda lhal, když říkal, že já jsem pozval redaktory, redaktoři pozvali mě, pan předseda lhal, když říkal, že já jsem obcházel a rozdával a nabízel, pan předseda lhal, když říkal, že jsem já někde pořizoval nějaké nahrávky.“

Morava informoval o Tlustém, zajímal se o Schwippela a Ranince

Morava při schůzkách s fiktivními detektivy sděloval o Tlustém řadu kompromitujících informací. Hovořil mimo jiné o tom, že je možné získat fotografie Tlustého s kontroverzním podnikatelem Tomášem Pitrem. Stěžoval si také na to, že s citlivými snímky politiků obchodují i příslušníci zpravodajských služeb. „Obrovský problém je, že i lidi z tajných služeb, kteří občas něco monitorují, tak než aby to zařadili do toho archivu, tak to nabízí k prodeji, přímo,“ řekl. Později ale v reportáži uvedl, že 95 procent toho, co před skrytou kamerou říkal, si vymýšlel. 

Z pořadu TV Nova také vyplynulo, že Morava měl zájem i o kompromitující materiály o dalších koaličních rebelech - poslancích ODS Juraji Ranincovi a Janu Schwippelovi. Naznačil dokonce, že na jednoho z nich podobné informace má. „Teď jsou více ve hře ti zbylí dva, že jo, Raninec, Schwippel, přičemž na jednoho z nich to taky není problém, když bude potřeba ho přimět, aby zvážil některá svá rozhodnutí,“ uvedl. Oba poslanci patří spolu s Tlustým k rebelům v ODS.

Z reportáže nevyplynulo, zda šlo o sólo akci Moravy

Reportáž nedala jasnou odpověď na to, zda Moravovy aktivity byly jeho sólovou akcí, nebo o nich věděl někdo z vedení ODS. Morava před skrytou kamerou uvedl, že kompromitující fotografie Tlustého nabídl předsedovi poslaneckého klubu ODS Petru Tluchořovi. Tluchoře podle Moravy zajímalo, zda se budou prodávat jako celek nebo jednotlivě. Později o ně ale již zájem neprojevil. Topolánkův přítel a lobbista Marek Dalík snímky nechtěl. „To myslíte ty fotky Tlustého s prostitutkami z Mrázkova archivu,“ reagoval na nabídku ze strany fiktivní detektivní agentury, kterou novináři při natáčení reportáže vytvořili.

Podle Topolánka za vším stojí Tlustý 

Topolánek v pátek označil za iniciátora Moravovy kauzy Tlustého, Morava je podle něj spíše obětí. Vedení ODS se v sobotu od chování obou poslanců distancovalo a vyzvalo je, aby se vzdali poslaneckého mandátu. Morava by měl v pondělí vystoupit na tiskové konferenci. Zdá se přitom pravděpodobné, že svůj mandát složí. Tlustý to naopak rezolutně odmítl. V celé kauze prý hrál pouze roli „volavky“. V České televizi dnes tvrdil, že pouze nechal nafotit své fotografie a dále nepodnikal vůbec nic.

Poslanec Vlastmil Tlustý (ODS) v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24