Poslanec Jan Morava opouští sněmovnu, za strůjce provokací označil Tlustého

Praha - Poslanec za ODS Jan Morava se vzdal poslaneckého mandátu. Své kroky dnes oznámil při vystoupení ve sněmovně a reagoval tak na reportáž, podle které se snažil sbírat kompromitující materiály na některé poslance kvůli možnému vydírání. Do poslanecké lavice by místo něj mohl zasednout náměstek ministra práce a nymburský místostarosta Miroslav Jeník (ODS), který byl při parlamentních volbách v roce 2006 na kandidátce na místě za Moravou.

„Jednal jsem o své vlastní vůli, nikoho jsem nevydíral a ani se na to nechystal. Za svoji naivitu a svoje chyby přijímám, na rozdíl od jiných politiku ze všech parlamentních stran, odpovědnost,“ řekl Morava. Poslanecký plat a výhody mu podle jeho slov nejsou přednější, než zachování vlastní cti. Za strůjce provokace bez jakýchkoliv pochybností označil kolegu Vlastimila Tlustého. Ten dnes znovu prohlásil, že se poslaneckého mandátu nehodlá vzdávat, prý se žádné mafiánské činnosti nedopustil.   

Tluchoř prý o snímcích věděl 

Morava dnes řekl, že snad shromáždil a zveřejnil dost důkazů o tom, že
jednal sám, nikoho nevydíral a ani se na to nechystal. Podle reportáže ale o snímcích informoval třeba šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře. Vlastimil Tlustý už ho proto vyzval k rezignaci, a není sám. Poslanci Juraj Raninec a Jan Schwippel - členové „Tlustého křídla“ - zvažují, jestli zůstanou v poslaneckém klubu, pokud ho bude řídit právě Tluchoř. „Já pokládám postup pana Tluchoře za velké selhání, protože o té věci věděl a nezabránil jí,“ říká k tomu Schwippel.

Tluchoř dnes novinářům řekl, že on a nikdo jiný z vedení strany o ničem
nevěděli. Připustil však, že zhruba před půl rokem dostal od Moravy
textovou zprávu s nabídkou Tlustého snímků. "Na tuto nabídku já jsem
nereflektoval, jednoznačně, a od té doby jsme se o té věci znovu nikdy
nebavili," tvrdí Tluchoř. Moravovi prý jen doporučil, aby si na prodejce
vzal kontakt, aby věděl, o koho jde. Popřel, že by ODS měla kompromitující materiály na své členy.

Klub ODS se sejde už v úterý a jednání bude bouřlivé. Tluchoř připouští, že jedna z možností, jak dál s Tlustým naložit, je i jeho vyloučení z klubu. „Je pro mě složitě přijatelné, aby takový člověk ODS ve sněmovně zastupoval,“ dodává Tluchoř.

Na Moravu už bylo podáno trestní oznámení 

Poslanec Morava již kvůli údajnému shromažďování kompromitujících materiálů na politiky čelí trestnímu oznámení. Podal ho Jiří Jehlička, provozovatel internetových stránek Centrálního registru dlužníků (CERD) a protikorupční linky. Policie by měla prověřit, zda se Morava nedopustil
vydírání a útisku.

Grémium občanských demokratů vyzvalo kromě Moravy i dalšího aktéra kauzy, rebela Vlastimila Tlustého, aby rovněž složil mandát. Tlustý to odmítl. Odchod Moravy ze sněmovny si přála i opozice.

Kauza poslance Moravy

Poslanec ODS Jan Morava podle reportáže televize Nova, kterou odvysílala v neděli v pořadu Natvrdo, shromažďoval kompromitující materiály na některé své kolegy kvůli vydírání. Mimo jiné se snažil šířit intimní fotografie svého stranického kolegy Vlastimila Tlustého, které Tlustý záměrně nechal vyrobit jako „návnadu“. Morava se také nechal fotografovat s dcerou poslankyně zelených Olgy Zubové a snímky chtěl podle televize použít k zastrašování političky. Topolánek v pátek označil za iniciátora Moravovy kauzy Tlustého, Morava je podle něj spíše obětí. Vedení ODS se v sobotu od chování obou poslanců distancovalo a vyzvalo Moravu i Tlustého, aby se vzdali poslaneckého mandátu.

Kdo v minulosti opustil sněmovnu

  • Libor Novák (ODS) kvůli financování strany
  • Pavla Jurková (KDU-ČSL) kvůli neoprávněnému používání titulu
  • Jan Kalvoda (ODA) kvůli neoprávněnému používání titulu
  • Ondřej Zemina (ODS) kvůli neoprávněnému používání titulu
  • Vladimír Doležal (ODS) kvůli obvinění z korupce
  • Michal Kraus (ČSSD) kvůli kakaové aféře
Vydáno pod