Baroš se nechal fotit na volební plakáty ODS za slib deseti milionů ze státní kasy

Praha - Fotbalista Milan Baroš se nechal před dvěma lety vyfotit na volební plakáty ODS za slib deseti milionů korun ze státní pokladny. V pořadu televize Nova Natvrdo, kterou odvysílala stanice v neděli, to přiznal občanský demokrat Vlastimil Tlustý. Nahrávala ho přitom skrytá kamera. Tlustý získal Baroše do předvolební kampaně ODS a slíbil mu za to státní dotaci na založení Mládežnické akademie a vybudování hřišť.

Tlustý se ale nakonec v druhé Topolánkově vládě, která dostala důvěru, ministrem financí nestal, a slib tak nemohl splnit. „Když jsem na ministerstvu skončil, dával jsem Kalouskovi i Topolánkovi seznam patnácti věcí, které už nedokončím. A řekl jsem, že v běhu je i tato (Barošova) žádost,“ říká na nahrávce Tlustý. Mezi Tlustým a Topolánkem se kvůli obsazení postu ministra financí rozpoutala válka - a podle Tlustého to byla Topolánkova pomsta, když dotaci Barošovi zastavil.

Současný ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) existenci seznamu potvrdil, dokonce podle něj měl i více než avizovaných patnáct položek. Potvrdil, že jednou z položek byla dotace pro Milana Baroše a jeho aktivity. „V roce 2006 pan ministr Tlustý nasliboval spoustu věcí ze státního rozpočtu, které by žádný slušný státní úřad nemohl zrealizovat,“ komentoval Tlustého počínání Kalousek.

Reportér televize Nova Janek Kroupa natáčel několik měsíců; chtěl odhalit poměry panující v české politice. Používal přitom skrytou kameru, což  vyvolává otázky o etičnosti tohoto způsobu pořizování informací. Kroupa mimo jiné zjistil, že poslanec ODS Jan Morava sbíral kompromitující materiály na své sněmovní kolegy. Údajně chtěl vydírat poslankyni zelených Olgu Zubovou, když se nechal fotit s její dcerou.

Kauza poslance Moravy

Poslanec ODS Jan Morava podle reportáže televize Nova, kterou odvysílala v neděli v pořadu Natvrdo, shromažďoval kompromitující materiály na některé své kolegy kvůli vydírání. Mimo jiné se snažil šířit intimní fotografie svého stranického kolegy Vlastimila Tlustého, které Tlustý záměrně nechal vyrobit jako „návnadu“. Morava se také nechal fotografovat s dcerou poslankyně zelených Olgy Zubové a snímky chtěl podle televize použít k zastrašování političky. Topolánek v pátek označil za iniciátora Moravovy kauzy Tlustého, Morava je podle něj spíše obětí. Vedení ODS se v sobotu od chování obou poslanců distancovalo a vyzvalo Moravu i Tlustého, aby se vzdali poslaneckého mandátu. Tlustý odejít ze sněmovny odmítá, Morava v pondělí odpoledne složil mandát.