Kandidáty do Senátu letos vyslalo 35 seskupení

Praha - Kandidáty na senátory, jichž je letos rovných 200, nominovalo celkem 35 seskupení. Je to nejvyšší počet za posledních šest let, avšak jen díky nominacím různých koalic v čele s US-DEU. Počet nominujících stran a hnutí, jichž dříve bývalo přes 30, se naopak snížil na 28. Postupně klesá i počet nezávislých kandidátů bez stranické podpory. V roce 2000 jich bylo 11, letos jsou jen čtyři.

Ve srovnání s předchozí obměnou třetiny Senátu v roce 2002 se ve 27 obvodech, kde si letos budou senátora vybírat znovu, počet kandidátů zvýšil o 32. Přibylo také žen na kandidátkách, je jich 34 (17 procent), před šesti lety jich bylo o osm méně. Zatím nejvíce žen ale kandidovalo v senátních volbách před dvěma lety, kdy se volilo v sousedních obvodech - tehdy jich bylo 39 z celkového počtu 204 kandidátů.

Ve všech obvodech mají letos opět svého zástupce tři nejsilnější strany - ODS, ČSSD a KSČM. Strana zelených postavila své kandidáty v 19 obvodech, KDU-ČSL v 17, Strana důstojného života v 15 a SNK Evropští demokraté v deseti. Dříve vládní unionisté postavili sedm kandidátů, Nezávislí demokraté šest a tři další strany mají po pěti kandidátech. Šest stran a hnutí má ve hře po dvou kandidátech, osm uskupení vyrazilo do boje o horní komoru jen s jediným adeptem na senátora.

Razantně se zvýšil počet nestraníků mezi kandidáty, letos jich je 83, tedy více než dvě pětiny. Před šesti lety jich bylo jen 60, předloni 71.

Informace k volbám na stránkách Českého statistického úřadu

Volby do Senátu

Volby do krajských zastupitelstev

Průměrný věk kandidátů se vrátil na hranici 54 let. Nejstaršího i jednoho ze šesti nejmladších kandidátů, kteří teprve dosáhli zákonem stanovených 40 let, mají letos na Lounsku. Nejmladší je v tomto obvodu ředitel vzdělávacího institutu Marcel Chládek, kandidát ČSSD, vůbec nejstarším pak třiasedmdesátiletý bývalý horník Bohuslav Pichl, kandidát Strany důstojného života na Lounsku. Tato strana přitom nominovala další dva z nejmladších kandidátů - Ivetu Vilímková na Strakonicku a Jana Rytíře na Olomoucku.

O jedno senátorské křeslo bude letos tak jako předloni bojovat v průměru sedm až osm adeptů, zájem ale není ve všech regionech stejný. Nejvíce kandidátů se přihlásilo v Praze 5, a to rovný tucet. Nejmenší výběr budou mít voliči na Frýdeckomístecku, kde se budou moci rozhodovat jen mezi pěti uchazeči. První kolo senátních voleb se uskuteční zhruba za měsíc, tedy 17. a 18. října, a to společně s krajskými volbami.

Vydáno pod