Starostové se odmítli sejít s Tomášem Klvaňou

Spálené Poříčí - Vládní koordinátor pro americký radar Tomáš Klvaňa pozval do Spáleného Poříčí hejtmana Plzeňského kraje Petra Zimmermanna a dalších 16 starostů obcí, které leží blízko lokality, kde by měl být radar později stát. Účast na jednání několik z nich odmítlo s tím, že chtějí jednat s odborníky.

Tomáš Klvaňa chce zástupce regionu informovat o vlivu přítomnosti radaru na zdraví lidí žijících v jeho okolí. Podle něj je radar nezávadný. Jednat se bude ale i o problémech, které se týkají správy jednotlivých oblastí. Klvaňa pro ČT prohlásil: „Sbíral jsem požadavky, se kterými se starostové obraceli na členy vlády dlouho předtím než jsem se stal koordinátorem komunikace.” Příbramský starosta Josef Řihák ale tvrdí: „Je to velké obchodování. Pan Klvaňa pro nás není partnerem, je to lobbista vlády, který je placen za to, aby občany přesvědčil, že radar tady musí být.”

Starosta Trokavce Jan Neoral dopisem vyzval ostatní, kteří se stavbou radaru nesouhlasí, aby se nezúčastňovali schůzek, které Klvaňa svolává. „To je přece úkol vlády a odborníků. Ale odborníků skutečných, ne placených propagátorů bez svědomí,” napsal Neoral.

Schůzka s Klvaňou proběhne krátce před tím, než o stejné otázce bude se zástupci regionu jednat také vláda. Ta by se měla sejít 5. září přímo v oblasti, kde má radar stát. „Jde o přípravu na toto jednání” vysvětlil Klvaňa v Dobrém ránu. Ještě tento pátek se mají kvůli radaru setkat starostové podbrdského regionu. „Chceme jednat veřejně, abychom pak nemuseli říkat, že jsme něco slibovali či neslibovali,” prohlásil Řihák.