Moravu nahradí ve sněmovně náměstek ministra práce Jeník

Praha - Jana Moravu, který v pondělí složil poslanecký mandát, nahradí ve sněmovně náměstek ministra práce a nymburský místostarosta Miroslav Jeník (ODS). Funkce náměstka se Jeník před příchodem do sněmovny vzdá. Morava složil mandát kvůli reportáži televize Nova, která odhalila, že Morava sbíral kompromitující materiály na některé poslance kvůli možnému vydírání.

Jeník, který byl při parlamentních volbách v roce 2006 na kandidátce na místě za Moravou, se oficiálně stane členem sněmovny tím, že složí na schůzi dolní komory poslanecký slib. Měl by tak učinit 23. září. Den předtím odejde z ministerstva.

Morava prohlásil, že nikoho nevydíral. Lituje toho, že byl naivní. Mandát složil proto, aby přijal odpovědnost za své chyby; zachování cti mu je přednější než poslanecký plat a výhody. Za strůjce provokace bez jakýchkoliv pochybností označil kolegu Vlastimila Tlustého. Ten prohlásil, že se poslaneckého mandátu nehodlá vzdávat, prý se žádné mafiánské činnosti nedopustil. K odchodu Tlustého vyzvalo vedení ODS.    

Vydáno pod