Ministerstvo financí zastavilo loterii kvůli rekordní výhře

Praha - Ministerstvo financí zastavilo provoz centrálního loterijního systému Apex. Jde o historicky největší zásah státního dozoru do provozování sázkových her. Jeden z terminálů totiž vydal stvrzenku na vyplacení nezvykle vysoké sumy. Celý systém teď budou prověřovat odborníci. Podle jejich posudku ministerstvo financí rozhodne o svém dalším postupu.

Rekordní sumu 286 milionů korun měl vyhrát muž, který v herně strakonického hotelu usedl před jeden z video terminálů systému Apex. Alespoň podle stvrzenky, kterou mu počítač vydal. Petr Vrzáň z ministerstva financí však takovou možnost vyvrací, tak vysoká výhra podle šetření padnout nemohla. Pochybnosti nad výší výhry měl i samotný hráč, který neobvyklou situaci kontrolnímu úřadu osobně nahlásil. Vrzáň dodává: „Sepsali jsme s ním protokol a on za několik dnů písemně oznámil, že nevznáší nároky.”

Podle Petra Zámečníka ze společnosti Apex on-line je v současnosti celá záležitost ve stádiu šetření a jeho výsledky zatím nejsou známé. Ministerstvo financí nicméně vyloučilo, že by se jednalo o praní špinavých peněz. V noci na dnešek na jeho příkaz potemnělo v hernách po celé zemi 520 koncových terminálů systému. Tedy téměř pětina ze všech těchto zařízení, které v Česku jsou. „Zastavení provozu využíváme poprvé. Je to ojedinělá situace,” vysvětluje Vrzáň.