Brněnská radnice přehodnotí výsledky tendru k vile Tugendhat

Brno - Brněnský magistrát znovu vybere firmu, která připraví projektovou dokumentaci k vile Tugendhat. Vedení města tak respektuje rozhodnutí antimonopolního úřadu a nebude se proti němu odvolávat. Úřad už dříve rozhodl, že v tendru byly závažné chyby - město se teď musí rozhodnout, jestli zruší celé výběrové řízení a vyhlásí nové, nebo jen přehodnotí výsledky původní soutěže. Jak přesně bude radnice dál postupovat, mají rozhodnout radní.

Pokud se radnice rozhodne výběr pouze přehodnotit, s největší pravděpodobností vypadne z tendru původní vítěz - sdružení vedené firmou Omnia. Podle soudů i antimonopolního úřadu totiž nesplnilo podmínky soutěže. Zakázku by pak zřejmě získal architekt Jan Sapák a jeho kolegové, kteří skončili v tendru na druhém místě. Pokud ale politici rozhodnou o vyhlášení nového výběrového řízení, jsou šance všech uchazečů stejné.

Spor o to, kolik bude oprava stát 

Omnia už svůj původní projekt dopracovala a dostala za něj zaplaceno. Městskou pokladnu stál přes osm milionů korun. Právníci mají podle primátora Romana Onderky zkoumat, po kom případnou škodu vymáhat. 

Brněnská radnice vypsala soutěž na projekt, který by měl mimo jiné nastínit částku, která bude potřeba na opravu vily Tugendhat. Omnia mluvila o 200 milionech, architekti Ludvík Grym, Jan Sapák a Jindřich Škrabal ale tvrdí, že by šly opravy zařídit levněji. Vila patří od roku 1994 městu Brno, na generální opravu čeká už několik let. Rekonstrukce se má týkat téměř všeho, včetně staticky narušených základů.

Vydáno pod