Rebelové neprosadili odvolání Tluchoře z čela klubu ODS

Praha - Poslanci ODS na jednání poslaneckého klubu přijali usnesení, že odsuzují chování Jana Moravy i Vlastimila Tlustého a trvají na tom, aby se Vlastimil Tlustý vzdal poslaneckého mandátu. Tlustý se jednání nezúčastnil, už dříve ale tuto možnost odmítl. Hovořilo se také o tom, jestli předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř má nadále zůstat v jeho čele. Jinými slovy, jestli o celé aféře věděl nebo nevěděl. Tři poslanci sice tento návrh vznesli, nikdo další ho ale nepodpořil. Do programu nakonec nově přibyl bod týkající se Tluchořovi rezignace, který tam zařadili členové Tlustého frakce Alena Páralaová, Juraj Raninec a Jan Schwippel. Tento bod ale poslanecký klub odmítl.

Raninec ale už před začátkem jednání novinářům řekl, že trvá na svém požadavku, aby kvůli své údajné roli v aféře Tluchoř odstoupil. Pokud tak neučiní, je Raninec připraven sněmovní frakci ODS opustit. Je prý totiž přesvědčen o tom, že Tluchoř o Moravových aktivitách věděl. Podobný názor má i Jan Schwippel. Oba se prý do dvou týdnu rozhodnou, jestli v klubu zůstanou. Tluchoř již dříve obvinění odmítl a prohlásil, že se nenechá vydírat.

Bez výrazných změn nechce Topolánek vést stranu 

Předseda strany Mirek Topolánek k tomu řekl, že vyřešení celé situace a posílení vnitrostranických mechanismů jsou dvě podmínky, kterými podmiňuje svou kandidaturu na prosincovém sjezdu strany.„To bude moje podmínka pro to, abych se dále ucházel o křeslo předsedy strany a dále bojoval v barvách ODS,“ řekl Topolánek. Je nicméně přesvědčen
o tom, že „tou soutěskou smrti ODS projde posílena“. Chtěl by mimo jiné diskusi o tom, koho strana nominuje do funkcí.

Na adresu obou aktérů aféry premiér uvedl, že by Tlustý měl následovat
Moravu a odejít ze sněmovny. Jejich chování se prý neslučuje s mandátem poslance a je neodpustitelné. ODS takové praktiky nepodporuje a nedělá, prohlásil.

Celá aféra vypukla kvůli tomu, že se Morava snažil sbírat kompromitující materiály na Tlustého a další poslance. Tvrdí, že podlehl provokaci, kterou připravil právě jeho kolega Tlustý. Ten patří ke stranickým rebelům a nechal vyrobit kompromitující fotografie své osoby jako „návnadu“ na své politické nepřátele. Morava si je později vyžádal od novinářů, kteří vystupovali jako detektivní kancelář. Vedení ODS oba poslance poté, co vše vyšlo najevo, vyzvalo ke složení mandátu. Morava vyhověl, Tlustý to odmítl.

Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24