Ústavní a Nejvyšší soud dnes slaví 15. výročí, přijede i prezident Klaus

Brno - Moravskou metropoli dnes čekají justiční oslavy. Ústavní a Nejvyšší soud totiž slaví 15. výročí. Do oslav se zapojí i prezident Václav Klaus, který se v minulosti dostal s institucí hned několikrát do rozporu. Ústavní soudci měli v minulosti jiný názor třeba na spor kolem odvolání předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové. Klaus místo ní jmenoval místopředsedou soudu Jaroslava Bureše. Ústavní soud dal ale zapravdu Brožové a její odvolání zrušil. Klaus pak mluvil o posunu od parlamentní demokracie k soudcovskému korporativismu.

V souvislosti s Ústavním soudem se také často mluví o politických tlacích. „Jsem naprosto přesvědčen, že Ústavní soud na žádné tlaky nereaguje a na politice je zcela nezávislý,“ tvrdí tiskový mluvčí Ústavního soudu Michal Spáčil. V rozhovoru pro Studio 6 zároveň připomněl, že soud několikrát za rok řeší i zrušení nezákonné vazby nebo některé kuriozní případy. „Šlo třeba o reklamaci svetru v ceně 200 Kč. Až u Ústavního soudu se stěžovatelka domohla toho, že reklamace byla uznána. Věnujeme pozornost malým případům stejně jako velkým. Soud tím posiluje právní jistotu pro všechny,“ dodává Spáčil.

Ve čtvrtek, na který připadá výročí útoků na Světové obchodní centrum v New Yorku v roce 2001, bude Brno v rámci oslav Ústavního soudu hostit přední právní experty z celé Evropy. Mluvit budou právě o terorismu.

Nejvyšší soud chystá oficiální oslavu za měsíc.

Vydáno pod