Starosta Bagdádu zve české firmy do Iráku

Praha - O iráckém hlavním městě Bagdádu se v poslední době ve zpravodajství příliš nemluví. Vlna teroristických útoků opadla. Situace se uklidnila a nyní je čas investovat do poválečné obnovy města a rozvoje nejrůznějších projektů. Starosta Bagdádu Saber Al-Essawi proto přijel do Prahy jednat s českými firmami o spolupráci.

Napětí se uklidnilo díky součinnosti amerických jednotek a iráckých bezpečnostních sil. „Každý občan a každý vládní činitel v Iráku si přeje, aby americké síly ze země odešly. Na začátku jen z měst, a pak by měl následovat celkový odchod z Iráku,“ vysvětluje Al-Essawi. Dodává ale, že má osobně velmi přátelské vztahy zejména s americkými civilisty, kteří pracují na ambasádě. Funguje i oficiální spolupráce s americkými jednotkami.

„Teď, když se uklidnila situace, máme dostatek prostředků na realizaci projektů. Proto jsme se rozhodli vyjet do světa a pozvat podnikatele do Iráku a Bagdádu,“ dodává starosta irácké metropole ke své návštěvě Prahy.

„České firmy se podílely v minulosti na realizaci velkých projektů v oblasti ropného průmyslu a budování silnic. Chceme tuto spolupráci obnovit. Také bychom rádi využili vyspělou technologii, kterou má Česká republika k dispozici, při obnově infrastruktury Bagdádu.“ Důležitá je podle něj i spolupráce v oblasti záchrany a obnovy kulturního dědictví.

Al-Essawi předpokládá, že by se turistický ruch v Bagdádu mohl obnovit zhruba do dvou let. V poslední době bylo otevřeno jedno bagdádské muzeum a realizováno bylo několik dalších projektů na obnovu kulturních památek.

Vydáno pod