Recidivista ze Slovácka půjde za vraždu na 24 let do vězení

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes uložil sedmačtyřicetiletému Svatoplukovi Blažkovi z Kunovic na Uherskohradišťsku výjimečný trest 24 let vězení. Muž loni ubil osmatřicetiletou ženu a vážně zranil dvaašedesátiletého bezdomovce. Zlínský soud už ho dříve poslal na 22 let do vězení. Za napadení své družky ho dalšími osmi lety potrestal i uherskohradišťský soud. Vrchní soud v odvolacím řízení vyměřil souhrnný trest.

„Souhrnný trest měl obžalovanému vyměřit už krajský soud. Postupoval nesprávně, když nevyčkal nabytí právní moci rozsudku ve věci zraněné družky. Rozhodnutí vrchního soudu je pro Blažka výhodnější. Vykoná trest v době trvání 24 let, podle původních rozsudků to mělo být 22 a osm let,“ uvedl mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Krajský i vrchní soud, které se již dříve případem zabývaly, označily vraždu a napadení muže za obzvlášť surový čin. Bezdomovci zachránil život jen rychlý lékařský zásah. Muž na své přátele, kteří u něj v bytě žili, zaútočil poté, co je údajně přistihl při pohlavním aktu. Dvojice jej navíc měla obrat o peníze. Žena v důsledku krvácivého šoku zemřela. Muž utrpěl zlomeniny a krvácení do mozku.  

Ve vězení už strávil téměř 13 let

Březnové tragédii předcházela rozepře mezi Blažkem a jeho družkou. Muž tehdy zřejmě po pití alkoholu nezvládl emoce a napadl ji. Podle policistů žena utrpěla otřes mozku, zhmoždění obličeje, hrudníku a páteře a navíc jí druh ukousl první článek palce na ruce. Blažek v odvolání požádal vrchní soud, aby rozsudek zlínských kolegů zrušil a jeho vinu posuzoval jako ublížení na zdraví s následkem smrti. Podle vrchního soudu ale musel vědět, že poškozené může zabít.

Blažek byl v minulosti více než desetkrát soudně trestán pro majetkovou i násilnou trestnou činnost. Poslední z nepodmíněných trestů si odpykal ve věznici s ostrahou, propuštěn byl v únoru 2005. Ve věznicích strávil už téměř 13 let.