Vláda schválila smlouvu SOFA o pobytu amerických vojáků

Praha - Vláda schválila smlouvu SOFA, která určuje podmínky pobytu amerických vojáků na českém území a je druhou nejdůležitější smlouvou spojenou s plánovaným vznikem amerického radaru v Brdech. Ministryně obrany Vlasta Parkanová by měla dokument podepsat se svým americkým protějškem Robertem Gatesem 19. září v Londýně. Podoba smlouvy byla dojednána minulý týden. Hlavní dohoda o radaru už byla podepsána s Američany v červenci.

Smlouva SOFA má 34 článků, které byly předmětem dlouhého vyjednávání. Největším sporem byla otázka daní. V tomto bodě ustoupila česká strana - američtí dodavatelé tak nebudou u nás platit daně, jak je běžné jinde ve světě. Osvobozeni od daní budou jen americké firmy a jejich zaměstnanci, kteří obdobnou daň platí v USA. Ostatní dodavatelé budou platit daň podle stávající české legislativy. Na oplátku zase může česká armáda počítat s pomocí při modernizaci. Na základě uzavření dohod o radaru se Česko stává jedním z pěti států světa, se kterými USA vedou tzv. strategický dialog na vysoké úrovni.

Smlouva SOFA se týká pouze amerického personálu, který souvisí s radarovou stanicí. Česko si ponechává plnou suverenitu a vlastnické právo k území a jakémukoli nemovitému majetku, jehož užívání bylo americké armádě povoleno. „Prostor radarové stanice bude nadále územím ČR a všechny nemovitosti, které tam budou vybudovány ozbrojenými silami USA, se stanou vlastnictvím České republiky v okamžiku dokončení,“ vysvětlila Parkanová. Za vnější bezpečnost základny bude odpovídat Česká republika, za vnitřní USA.

Česká strana má také přednostní právo soudit případné právní prohřešky amerických pracovníků kromě případů, které budou bezprostředně souviset s výkonem služby, při sporech výhradně mezi Američany či trestném činu proti bezpečnosti Spojených států.

Smlouvu podepíše Parkanová s Gatesem při neformálním jednání ministrů obrany členských zemí NATO v Londýně. Smlouvu SOFA i hlavní smlouvu o radaru musí ještě schválit parlament a podepsat prezident. Úspěšné prosazení hlavní smlouvy však vláda nemá vůbec jisté. Kritikou nešetří členové opozičních stran, ani někteří členové koaliční Strany zelených.