Zasedání vlády (10. 9. 2008)

Praha - Vláda na dnešním jednání schválila smlouvu SOFA, která určuje podmínky pobytu amerických vojáků na českém území. Projednání návrhu státního rozpočtu odložila na 22. září. Změny čeká sčítání lidu v roce 2011. Z normy, kterou dnes schválila vláda, vyplývá, že by lidé při sčítání mohli dotazníky vyplnit a poslat přes internet. Kabinet také navýšil garance na odstranění starých ekologických škod v areálu společnosti Paramo a schválil korekci 17 let starých územních limitů těžby hnědého uhlí.

Smlouva SOFA je druhou nejdůležitější smlouvu spojenou s plánovaným vznikem amerického radaru v Brdech. Ministryně obrany Vlasta Parkanová by měla dokument podepsat se svým americkým protějškem Robertem Gatesem 19. září v Londýně. Podoba smlouvy byla dojednána minulý týden.

Při sčítání lidu v roce 2011 budou moci lidé dotazníky vyplnit a poslat přes internet. Zákon má mimo jiné stanovit i údaje, které by měli Češi i cizinci v Česku statistikům za tři roky sdělovat. Otázky vycházejí ze seznamu dotazů v nařízení Evropského parlamentu a Rady EU.

Návrh rozpočtu na příští rok zatím kabinet neschválil. Ministr financí Miroslav Kalousek do něj musí zapracovat nárůst výdajů i příjmů ve výši 700 milionů korun, na kterém se ministři dohodli. Kabinet se ke klíčovému zákonu vrátí v pondělí 22. září. O dva týdny bylo odloženo i schválení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.

Vláda na dnešním zasedání rozhodla i o navýšení garancí na odstranění starých ekologických škod v areálu společnosti Paramo o téměř 966 milionů korun. Schválení se dočkaly také stovky milionů korun na sanace areálu bývalé ČKD Elektrotechnika v Praze a skládky v Plané u Českých Budějovic. Severočeské doly dostaly souhlas s korekcí 17 let starých územních limitů těžby hnědého uhlí. Firma požádala o výměnu prostoru v jižní části Dolů Bílina u obce Braňany na Mostecku za prostor pro těžbu uhlí na severu.

Kabinet přijal také návrh novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), která má umožnit účastníkům řízení požádat soud o přezkoumání posudku. Česku by jinak hrozila žaloba od Evropské komise. Procesem EIA musí podle zákona projít každý větší stavební záměr a ministerstvo životního prostředí v jeho závěru vydává posudek. Účastníci řízení se dosud mohou odvolat k soudu až ve chvíli, kdy projekt prošel i stavebním řízením, což neodpovídá evropskému právu.

Vydáno pod