Češi zaplatili za regulační poplatky v 1. pololetí 2,6 miliardy

Praha - Za regulační poplatky zaplatili Češi za první pololetí letošního roku 2,6 miliardy korun. Klesly také výdaje zdravotních pojišťoven za levné léky, lidé si je kupují raději za hotové. Uspořilo se 3,4 miliardy korun. Oznámil to dnes ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, podle kterého se díky poplatkům omezily zbytečné návštěvy lékařů. Regulační poplatky tak podle něj fungují a splňují svůj účel. "S klidným svědomím můžu konstatovat, že v České republice zavedení regulace prostřednictvím poplatků bylo úspěšné," dodal ministr. Českým zdravotnictvím ročně proteče 220 miliard korun.

Uspořené miliardy mohou pojišťovny dát na léčbu vážných nemocí, prohlásil také Julínek. Regulační poplatky podle něj změnily chování lidí, kteří nechodí zbytečně k lékaři a také si nenechávají levné léky předepisovat - jejich cena by se totiž navýšila právě o třicetikorunový poplatek. Lidé také po operacích dříve odcházejí z nemocnic. „Nejvíce ten vliv byl u pohotovostní služby, která před poplatky byla zneužívána až o 50 procent,“ řekl viceprezident svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera.

Kolik se vybralo na poplatcích

  • ambulatní lékaři téměř miliardu
  • nemocnice přes 360 milionů
  • pohotovosti 55 milionů
  • za recepty 1,2 miliardy

Pojišťovny díky úsporám naplnily po mnoha letech rezervní fondy a mohou při nakupování péče lépe platit kvalitním zařízením. Ve fondech teď mají třicet miliard korun. Pojišťovny tak mohou směřovat více peněz na drahou, například onkologickou léčbu. VZP nedávno navýšila také platby za chirurgické výkony. Podle bývalého ministra zdravotnictví Davida Ratha není ani to důvod vzít poplatky na milost. Říká, že pojišťovny měly miliardy na účtech ještě před jejich zavedením: „Na veškerou léčbu měly dostatek peněz a já se tedy musím ptát, proč jí tedy neplatily.“

1 306 lidí už také překročilo ochranný pětitisícový limit, který maximálně může člověk za rok na poplatcích uhradit. Tito lidé tak už další poplatky letos platit nebudou. V prvním čtvrtletí to bylo jen 199 pacientů. Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že do konce roku naroste počet těchto lidí až na desetitisíce. Julínek uvedl i konkrétní případ člověka, který limit překročil. Pacient trpí depresí a plicní chorobou, na doplatcích zaplatil přes 3 500 korun, na regulačních poplatcích pak přes 1 500, z dalších plateb už je tak osvobozen.

Novorozenci už poplatek neplatí 

Regulační poplatky jsou vybírány od začátku tohoto roku, třicet korun za návštěvu lékaře, šedesát korun za jeden den hospitalizace, devadesát korun pak za návštěvu pohotovosti. Kromě toho se platí v lékárnách třicet korun za každou položku na receptu. Zavedení poplatků provázely od začátku spory mezi zákonodárci. Opozice napadla celou reformu veřejných financí, jejíž jsou poplatky součástí, u Ústavního soudu. Ten je však ponechal v platnosti. Od srpna jsou ale v platnosti změny, za kterými stály i menší koaliční strany - od poplatků jsou osvobozeni novorozenci v porodnicích a také lidé, kterým nařídil ústavní léčbu soud.