Policistům, kteří nezákonně legalizovali pobyt cizinců, hrozí až 8 let vězení

Brno - Státní zástupce dnes obvinil ze zneužití pravomoci, přijímání úplatků a dalších trestných činů dva pracovníky brněnské cizinecké policie. Kromě propuštění z řad policie jim hrozí až osm let vězení za to, že přijímali úplatky a dary od cizinců za přednostní a bezproblémové vyřízení žádostí k povolení pobytu. Stíháni jsou i čtyři lidé, kteří úplatky dávali.

Mluvčí brněnské cizinecké policie Roman Pittner dnes řekl, že obvinění pracovali jako zástupci vedoucího oddělení povolování pobytu Inspektorátu cizinecké policie Brno. Na jejich praktiky upozornili inspekci ministra vnitra jejich nadřízení. Dvěma Vietnamcům, českému občanovi a muži z Ázerbajdžánu hrozí za poskytování úplatků až pět let vězení.

Policista a jeho kolegyně z Brna-venkova nejsou prvními podezřelými z příjímání úplatků od cizinců. Podobný případ řešilo policejní ředitelství před třemi roky, kdy se u vyškovského policisty podle Pittnera zjistilo, že pravděpodobně za úplatu zvýhodňoval některé cizince. Případ nyní čeká na projednání u soudu.

Trestných činů policistů v roce 2007 mírně přibylo

Odhalených trestných činů, které spáchali policisté, loni proti roku 2006 přibylo. Inspekce ministra vnitra zaznamenala v loňském roce 254 případů, tedy o 26 víc než předloni. Ze zprávy o činnosti inspekce ministra vnitra, kterou dnes ministr vnitra Ivan Langer (ODS) představil sněmovnímu bezpečnostnímu výboru, vyplývá, že policisté nejčastěji zneužívali svou pravomoc, celkem v 65 případech. Nejvíc trestných činů za posledních deset let evidovala inspekce v roce 2001. Bylo jich 665. Trestně stíháno bylo 238 policistů, což je o 34 víc než v roce 2006.