Čeští entomologové plánují demonstrace před indickými ambasádami

Praha - Čeští entomologové se dohodli se svými zahraničními kolegy a začali organizovat demonstrace před indickými ambasádami. Ty by měly trvat až do té doby, než indické soudy osvobodí Emila Kučeru odsouzeného v Dárdžilingu za nepovolený sběr hmyzu. První demonstrace by se mohly konat už příští čtvrtek v Praze, Vídni a Ottawě.

Mezinárodní vědecká komunita se za oba entomology postavila už po jejich červnovém zadržení. Entomologové organizovali petice za jejich propuštění adresované indickému premiérovi Manmóhanu Singhovi, pod něž se podepsaly tisíce lidí. Ve prospěch obou entomologů u svého indického protějšku intervenoval i předseda Akademie věd České republiky Václav Pačes.

Zasáhl už i premiér Topolánek, který se prostřednictvím ministra průmyslu obrátil na indického premiéra, aby se na případ českých entomologů zaměřil. „Nechtěli jsme do záležitosti zasahovat, dokud nebude vynesen rozsudek. Jsou dvě možnosti: odvolání či udělení milosti,“ reagoval ministr Kamal Nath.

Topolánek zdůraznil, že celá vědecká obec považuje tento případ za nestandardní a že v Česku se rozhodně s brouky neobchoduje. „Věřím, že se celá záležitost nakonec vyřeší, nechci, aby se tento případ stal precedentem. Nyní už nebojuji za princip, ale vědce samotné,“ uvedl. 

Kučera byl v indickém obžalován z toho, že spolu s entomologem Petrem Šváchou sbírali bez povolení hmyz v národním parku Singhalia. Podle obžaloby mělo jít o lov obzvlášť vzácných druhů ke komerčním účelům. Zatímco soud ve středu 10. září Šváchu osvobodil, Kučeru poslal na tři roky do vězení.