Exnáměstka hejtmana Kavříka soud v kauze mohelnické teplárny osvobodil

Olomouc - Olomoucký krajský soud zprostil bývalého náměstka hejtmana a mohelnického starostu Ladislava Kavříka (ODS) obžaloby. Kavřík čelil obvinění, že zneužil pravomoc v kauze modernizace mohelnické teplárny Esmo. Původně dostal Kavřík podmínku, podal ale dovolání. Soud ho nyní osvobodil s tím, že se trestný čin nestal. Rozsudek je pro Kavříka průlomový - kvůli předchozímu odsouzení musel totiž opustit všechny své funkce.

Kavřík coby starosta Mohelnice podepsal podle obžaloby bez souhlasu rady a zastupitelů před devíti lety leasingovou smlouvu na nákup nové technologie na výrobu tepla pro Esmo. Podle soudce Eduarda Ondráška se prokázalo, že smlouvy o zajištění závazku byly podepsány bez souhlasu zastupitelstva. Nedošlo ale k žádné škodě a k žádnému obohacení. „Skutek se v této části stal. Obžaloba je v tomto směru podána právem. Takové jednání však, byť se skutek stal, nenaplňuje znaky trestného činu ve směru k způsobení škody a opatření neoprávněného prospěchu,“ uvedl dnes soudce. Podotkl přitom, že Nejvyšší soud se přiklonil k původnímu názoru krajského soudu z února 2007.

Rozsudek je pro bývalého náměstka průlomový. Kvůli předchozím verdiktům soudů, které mu zároveň zakázaly výkon funkcí v orgánech místní samosprávy, musel opustit všechny vysoké funkce. Odstěhoval se nakonec i z Mohelnice, kde byl 17 let starostou. Rozsudek mu funkce nevrátí a do politiky se nestihne ani včas vrátit. Musel totiž opustit i místo na kandidátní listině ODS pro nadcházející krajské volby. „Pocit je to pěkný, že se prokázalo, že jsem neudělal úmyslný trestný čin. Šokoval mě pan soudce, že se pochválil, jak byl dobrý 7. února, když mně potom zkazil život,“ řekl Kavřík po vynesení rozsudku. „Je to slavné vítězství, ale Pyrrhovo, protože celá politická kariéra pana inženýra je závislá na dobré pověsti, teď je natolik pošramocena, že veškeré jeho sedmnáctileté úsilí bezúhonného politika přišlo vniveč,“ komentoval rozsudek Kavříkův advokát Petr Ritter.

Kauza Esmo se táhne řadu let 

Kauza týkající se modernizace mohelnické teplárny se táhne řadu let, soudy se jí začaly zabývat před dvěma lety. Na nesrovnalosti ve smlouvách přišla v roce 2003 po zveřejnění smluv opozice radnice. Policejní vyšetřování v kauze Esmo odstartovala letitá oponentka a opoziční zastupitelka radnice Jana Hamplová (Nezávislí), která s několika dalšími členy opozice podala v září 2004 trestní oznámení.

Před soudem původně stanul Kavřík společně s někdejším jednatelem bývalé mohelnické teplárny Esmo a mohelnickým zastupitelem Zdeňkem Švecem (KSČM). Krajský soud je původně 7. února 2007 zprostil obžaloby, žalobce však podal odvolání v neprospěch Kavříka a případem se poté soudy zabývaly až do letošního února. Tehdy Kavříka vrchní soud potrestal za úmyslný trestný čin rokem vězení s podmíněným odkladem na dobu dvou let. Zakázal také na tři roky výkon funkcí v orgánech místní samosprávy, Kavřík proto poté musel opustit všechny své funkce.