Lidovci se přou, zda bylo správné odvolat ředitele Národní knihovny Ježka

Praha - Lidovce rozděluje otázka, zda bylo správné odvolat lidoveckého kandidáta do Senátu Vlastimila Ježka z funkce šéfa Národní knihovny (NK). Část členů strany volá po vysvětlení. Ježka odvolal kvůli údajným pochybením právě lidovecký ministr kultury Václav Jehlička. Od tohoto odvolání se distancovala například Michaela Šojdrová. Po ministrovi chce vysvětlení.

Ježek podle ministerstva kultury zklamal při přípravě nové budovy NK. Existují prý pochybnosti o platnosti soutěže na návrh nové budovy, z čehož pro stát vyplývají vážná finanční rizika. Způsob vypsání soutěže byl údajně v rozporu s českým zákonem. Poukazuje se i na to, že vítěz s posvěcením poroty porušil pravidla soutěže a knihovna nezajistila pozemek pro stavbu.

Jehlička nepředložil dostatečné argumenty

Jehlička o Ježkovi, projektu NK a kandidatuře exředitele knihovny v blížících se senátních volbách diskutoval v úterý se širším vedením KDU-ČSL. Lidovci očekávali, že si všechny argumenty vyjasní na dalším zasedání za dva týdny. Ministr však bez jejich vědomí rozhodl už několik hodin poté.

„Předpokládám, že ministr své argumenty předloží. Předpokládám také, že Vlastimil Ježek na ně dokáže reagovat. Myslím si, že budoucí vývoj ukáže, jak vážné jeho důvody byly,“ soudí Šojdrová. Ví, že krok je to nevratný, do budoucna je ale kvůli Ježkově další kariéře nutné ujasnit si, zda pochybil, nebo ne, míní. Žádat po Jehličkovi, aby za své rozhodnutí nesl zodpovědnost, by nicméně bylo podle Šojdrové nešťastné. Ministr podle ní učinil řadu pozitivních kroků například v oblasti církví a památek. Kdyby vyvodili lidovci z jeho dílčí chyby nějaké důsledky, dopustili by se stejného pochybení jako on, míní.

Ježkovu kandidaturu do Senátu odvolání neohrozí

Část lidovců, například ministr financí Miroslav Kalousek s rozhodnutím Jehličky souhlasí: „Pan ministr kultury konal správně,“ tvrdí. Ministerstvo kultury zásadně nechce spojovat odvolání Ježka s jeho senátní kampaní či bojem uvnitř KDU-ČSL. Potvrdilo to i středeční zasedání celostátního výboru. „Na přímou otázku, jestli někdo požaduje stažení kandidatury Vlastimila Ježka, takový návrh nepadl,“ poznamenává Marián Hošek, místopředseda KDU-ČSL. „Důvody pro odvolání byly ryze odborné a souvisely s problémy, které má NK se stavbou své nové budovy,“ tvrdí tajemník ministra kultury Jan Růžička. Doplnil, že výkony všech 32 ředitelů příspěvkových organizací jsou posuzovány bez ohledu na jejich stranickou příslušnost a pouze na základě jejich manažerských a odborných schopností. Požadavek Šojdrové podle něj navíc přichází pozdě: v úterý se odvolání Ježka dvě hodiny projednávalo na celostátním výboru, tam však Šojdrová nebyla.

Čunek: Nerozuměli si lidsky 

Nesouhlas s postupem ministra kultury Jehličky vyslovil i předseda strany Jiří Čunek. Podle něj neměl Jehlička všechny právní důvody k Ježkově odvolání, protože předložil jen stanoviska některých právníků. V pozadí jsou podle něj hlavně osobní spory mezi Jehličkou a Ježkem. „Nerozuměli si lidsky,“ sdělil Čunek doslova.