Zaorálek: Vláda na předsednictví EU není připravena

Praha - Vláda není podle sociálních demokratů připravena na předsednictví Evropské unii, přestože ji od něj dělí už jen 110 dní. Stínový ministr zahraničí opoziční sociální demokracie Lubomír Zaorálek dnes prohlásil, že vláda nemá koncepci a priority, a proto ani není na čem se s ní sjednotit. Sociálnědemokratický politik podotkl, že Španělsko má předsednictví převzít v první polovině roku 2010 a o jeho prioritách se tam veřejně diskutuje už nyní. Vicepremiér pro EU Alexandr Vondra (ODS) však Zaorálkovu kritiku odmítl.

Zaorálek rovněž napadl vládu za to, že nestanovila termín přijetí eura. Za neodpustitelnou věc považuje fakt, že vláda tím, že se určení termínu vyhýbá, zpochybňuje závazek, že Česko do eurozóny vstoupí. Nynější pevná měna není podle něj v případě malého Česka zárukou stability, protože se tato situace může rychle změnit. „Tlak na přijetí společné evropské měny musí přijít od odborné veřejnosti,“ dodal Zaorálek a zdůraznil, že ČSSD tento krok podpoří.

Vicepremiér pro EU Alexandr Vondra kritiku odmítl s tím, že Zaorálek podle něj „omílá“ stále totéž, asi prý ve víře, že stokrát opakovaný nesmysl se stane pravdou. „Nestane. Ale zároveň jsem si jistý, že do říjnových voleb se na jeho rétorice nic nezmění,“ dodal Vondra.