Velký požár zachvátil v Mladé Boleslavi areál továrny

Mladá Boleslav - V areálu společnosti Akuma v Mladé Boleslavi vypukl dnes odpoledne velký požár, okolí továrny policie uzavřela. Příčinou bude podle hasičů zřejmě závada na elektroinstalaci. Škoda je odhadována na desítky milionů korun. Hasiči měli ve večerních hodinách požár již pod kontrolou, i když se rozšířil po celé střeše výrobní haly. Rychlejšímu hašení brání stísněné prostory.

Oheň se však kolem 18:00 dostal na střechu administrativní budovy, kde začala hořet lepenka. Do výšky stoupá hustý černý dým, díky příznivému směru větru ale zatím město neohrožuje. Podle informací primátora nebyl nikdo zraněn, mimo jiné i proto, že v areálu bylo na konci posledního dne pracovního týdne málo lidí. Chemické analýzy zatím neprokázaly zvýšené hodnoty nebezpečných plynů. 

Hasiči se však nemohou dostat k ohnisku požáru, likvidace bude proto zřejmě trvat celou noc. Na místě je 30 jednotek HZS a dalších 15 dobrovolnických. Mimo jiné vyslali pomoc i pražští hasiči. Nad továrnou létají vrtulníky. „Předpokládám, že se s požárem budeme potýkat až do rána, možná i v dopoledních hodinách,“ uvedl z místa nehody mluvčí HZS Středočeského kraje Ladislav Křivan.

Společnost Akuma zaměstnává zhruba 700 lidí. Od roku 1998 je součástí italského koncernu Fiamm, který je celosvětovým lídrem na trhu houkaček a významným výrobcem průmyslových baterií, startovacích baterií, klaksonů a autoantén. Po začlenění do italského koncernu začala Akuma vyrábět také kabely, anténní adaptéry a antény pro automobilový průmysl. Letos v únoru ukončila Akuma tradiční výrobu autobaterií, která se přesunula do Itálie, a začala vyrábět staniční akumulátory.