Léto je u konce, v Krkonoších mrzlo

Špindlerův Mlýn - Letošní léto je podle meteorologů u konce. Studený vzduch, který v noci začal proudit do České republiky, srazil v Krkonoších teploty pod bod mrazu. Minus jeden stupeň Celsia hlásila například obec Malá Úpa. Na hřebenech hor byla ráno teplota půl stupně pod bodem mrazu. Na první sníh si ale Krkonoše budou muset ještě počkat. Příští týden by se tu ale mohl objevit mrznoucí déšť. Loni na hřebenech hor poprvé sněžilo 4. září.

Na ochlazení už reagovala Elektrárna Poříčí v Trutnově, která začala ve čtvrtek dodávat teplo pro obyvatele napojené na její síť v Trutnově a okolních podkrkonošských a krkonošských obcích. Loni poříčská elektrárna zahájila topnou sezonu již 31. srpna. Předloni to bylo až na konci září.

Poslední týden astronomického léta bude celý výrazně chladnější než teplé a slunečné dny, které Češi zažívali minulý týden. Od nedělního rána se dokonce podle meteorologů mohou objevit i přízemní mrazíky, což se nebude líbit především zemědělcům a zahrádkářům.

Nezapomeňte svetr - zítra bude 13 stupňů Celsia

V sobotu se podle předpovědi nemá teplota dostat přes 17 stupňů Celsia, průměrně by mělo být kolem 15 stupňů. Mělo by ale být polojasno, stejně jako v neděli, kdy by teploty měly ještě klesnout na průměrných 13 stupňů Celsia. Tyto hodnoty ale nejsou o mnoho nižší, než je dlouhodobý průměr pro polovinu září.

Chladné počasí vydrží po většinu příštího týdne. Mírně se oteplí až v polovině příštího týdne, koncem týdne vystoupí teploty k 19 stupňům Celsia. Meteorologové připomínají, že podle nich je září už podzimním měsícem. Za letní považují měsíce červen, červenec a srpen.

Vydáno pod