Za amalgám se nebude platit ani napřesrok, Pekárek už nebude prezidentem stomatologů

Praha - Lidé nebudou ani od příštího roku platit u zubaře za amalgámové výplně. Počítá s tím novela zákona, o které dnes ministr zdravotnictví Tomáš Julínek diskutoval se zástupci České stomatologické komory. Na její dnešní valné hromadě bylo také oznámeno, že o funkci jejího prezidenta se už nebude ucházet Jiří Pekárek.

Jiné než tmavé amalgámy pojišťovny pacientům hradit nebudou. Zubaři původně chtěli, aby dospělí platili i za ně. Podle Julínka se již stomatologové s pojišťovnami na systému úhrad zdravotní péče pro příští rok dohodli.

Pekárek už na prezidenta nebude kandidovat 

Na programu valné hromady České stomatologické komory bylo i představení čtyř kandidátů na funkci prezidenta komory v období od příštího roku do roku 2013. O funkci se už nebude ucházet Jiří Pekárek, který zubařskou profesní organizaci založil a vedl od roku 1990. Nový prezident komory se bude volit na sněmu v listopadu. Pekárek se dnešního jednání nezúčastnil, je v zahraničí.

„Mám jasnou představu o medicíně, která se rozvíjí, která znamená více pro pacienty a znamená to, a to si lékaři možná neuvědomují, také více práce pro lékaře,“ řekl novinářům po debatě se zubaři Julínek. Podle jeho názoru přinesou chystaná reformní opatření nejen výhody pro pacienty, ale i možnost vyšších výdělků pro lékaře.

Pro zubaře, kteří chtějí pracovat v Česku, je členství v komoře povinné. Komora jich eviduje zhruba 8 000; povolání vykonává asi 7 000 stomatologů. Nejpočetnější je skupina zubařů od 50 do 59 let, čítající přes 3 000 lidí, naproti tomu zubařů do 29 let je jen přes pět stovek. Ročně vstupuje do oboru zhruba stovka absolventů, ale mnohem více zubařů odchází do důchodu, případně pracují už jen na částečný úvazek.