Svatba je úskalím nového občanského zákoníku

Praha - Pasáže o rodině v návrhu nového občanského zákoníku hýbou českou veřejností. Ministerstvo spravedlnosti dalo prostor připomínkovat nový právní předpis, který má přes dva a půl tisíce paragrafů, teď se potýká s nevolí ohledně sňatků nebo manželství. Ministerstvo se brání tím, že zákon, připravovaný osm let, ještě není hotový. Nad připomínkami se zamýšlí.

Nejčastěji kritizovaným bodem návrhu občanského zákoníku je povýšení úřední svatby nad církevní. V praxi by snoubenci opět museli nejdříve podepsat listiny na úřadě, pak by teprve mohli uzavřít církevní sňatek. Tento paragraf však vyvolal vlnu nevole, objevily se první petice a ohrazují se i církve.

„Současnou úpravu, tedy možnost volby snoubenců, považuje biskupská konference za vyhovující a také za projev respektu vůči náboženskému vyznání snoubenců,“ uvedla mluvčí České biskupské konference Irena Sargánková. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil rozhodl, že v tomto veřejnému mínění ustoupí. Církevní svatba by tak měla zůstat rovna té úřední.

Jak správně definovat manželství? 

I další pasáže rodinného práva vyvolávají podobné emoce. Problematická je například samotná definice manželství. Podle současného zákona je to svazek dvou lidí k vytvoření rodiny a výchově dětí. Nová právní úprava manželství nevymezuje podobný účel, mluví jen o svazku muže a ženy, který je uzavřený podle zákona.

„Pokud chybí účel, je popřena podstata a smysl manželství, rodiny a mezigenerační solidarity,“ ohrazuje se ministr pro místní rozvoj a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Autoři zákona však v důvodové zprávě říkají, že smyslem nové úpravy je dát snoubencům větší prostor k tomu, aby se dohodli, proč manželství chtějí uzavřít.

Možnost vznášet připomínky k normě skončila na konci srpna, nad všemi se teď zamýšlí odborníci. Finální návrh by chtěl ministr přinést do sněmovny v prosinci, i tam se očekávají dlouhé diskuze.

Vydáno pod