Langer: S Tlustým vyjednávat nebudeme a navíc k hlasování o nedůvěře není důvod

Praha - Důvod pro vyhlášení nedůvěry vládě Mirka Topolánka by podle ministra vnitra a místopředsedy ODS Ivana Langera existoval, kdyby ODS činnost poslanců Jana Moravy a Vlastimila Tlustého obhajovala a tvrdila, že se nic nestalo. Langer tak v pořadu ČT Otázky Václava Moravce reagoval na záměr sociálních demokratů, kteří po podzimních volbách hodlají vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Langer zaroveň odmítl, že by ODS vyjednávala s poslancem Tlustým v případě, že by k hlasování skutečně došlo. Ministr také nevidí důvod k tomu, aby Topolánkova vláda sama požádala sněmovnu o vyslovení důvěry.

Kauza Morava je neomluvitelné selhání dvou poslanců ODS

„Jinak je to taktický krok ze strany sociální demokracie, je to politicky motivovaný krok,“ dodal Ivan Langer s tím, že na to má právo každá opozice. „Kdyby se vláda a ODS postavily za jednání poslance Moravy a Tlustého, potom tomu rozumím. Nicméně to se nestalo. ODS to jednoznačně odsuzuje, oba dva poslance vyzvala k rezignaci. A v tomto smyslu je to politováníhodné a neomluvitelné selhání, ale selhání dvou lidí.“ Langer v diskusním pořadu také odmítl způsob, jakým sociální demokraté účelově směšují neomluvitelné selhání dvou poslanců ODS s fungováním vlády. Takových případů tady bylo v minulosti více.

Langer v OVM

„Než prosit Vlastimila Tlustého o podporu, tak ať ta vláda radši padne.“

V případě hlasování o vyslovení nedůvěry vládě nepřichází vyjednávání podle Langera s poslancem Tlustým o jeho podpoře v úvahu. Podle něj by od ODS bylo pokrytecké, kdyby současně odsoudila Tlustého jednání v kauze exposlance Jana Moravy a žádala ho o podporu. Langer rovněž odmítá logiku sociálních demokratů, že by krajské volby byly referendem o současné vládě, neboť v nadcházejících volbách se bude rozhodovat úplně o něčem jiném.

Vláda by měla sama požádat sněmovnu o důvěru 

Místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach dodává, že kauza Morava není jediným problémem vládní koalice. Jedná se také o problém kolem financí vicepremiéra Jiřího Čunka. Sociální demokracie chce, aby o vládě rozhodli voliči. Pokud lidé ve volbách dají najevo, že si nepřejí vládu ODS a této koalice, Škromach se domnívá, že by vláda měla na tuto situaci reagovat a sama požádat poslance o důvěru.

Poslankyně Strany zelených Olga Zubová, která byla dalším hostem Otázek, zatím neví, jak by reagovala v případě, kdyby Topolánkův kabinet předstoupil před sněmovnu s žádostí o důvěru. Zubová je nicméně přesvědčena, že poslanec Morava nemohl jednat samostatně. Za aktivity Moravce je podle ní odpovědný i předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Petr Tluchoř. Zubová upřednostňuje řešení kauzy Morava na koaliční úrovni.

Poslanec ODS Jan Schwippel trvá na objasnění veškerých okolností kolem reportáže televize Nova. Domnívá se, že ti lidé, kteří se podíleli na sbírání kompromitujících materiálů, případně byli ochotni je využít v politickém boji, by měli odejít ze svých funkcí, případně by měli být postaveni před soud.

Kauza exposlance Moravy

Poslanec ODS Jan Morava podle reportáže televize Nova, kterou odvysílala v neděli v pořadu Natvrdo, shromažďoval kompromitující materiály na některé své kolegy kvůli vydírání. Mimo jiné se snažil šířit intimní fotografie svého stranického kolegy Vlastimila Tlustého, které Tlustý záměrně nechal vyrobit jako „návnadu“. Morava se také nechal fotografovat s dcerou poslankyně zelených Olgy Zubové a snímky chtěl podle televize použít k zastrašování političky. Topolánek označil za iniciátora Moravovy kauzy Tlustého, Morava je podle něj spíše obětí. Vedení ODS se od chování obou poslanců distancovalo a vyzvalo Moravu i Tlustého, aby se vzdali poslaneckého mandátu. Morava se poté vzdal poslaneckého mandátu, Tlustý odejít ze sněmovny odmítá.