Langer se zastal vládní kampaně a zmínil 17. listopad jako konec víz do USA

Praha - Kampaň na české předsednictví Evropské unii podle ministra vnitra a místopředsedy ODS Ivana Langera dosáhla svého. Podařilo se podle něj upoutat pozornost a připomenout, že české předsednictví skutečně nastane. Langer tak v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce zhodnotil nedávno zveřejněnou kampaň české vlády týkající se předsednictví EU pod názvem Evropě to osladíme. Langer dále zmínil 17. listopad jako možný termín pro zrušení víz do Spojených států a nevyloučil nebezpečí zavedení víz ze strany kanadské vlády.

„Alespoň upozornila na to, že nějaké předsednictví vůbec nastane. Nelze tudíž říct, že ta kampaň nezaujala. Kampaň upoutala v dobrém i ve zlém,“ komentoval Langer vládní propagační spot, od něhož se distancovali vládní lidovci a zelení, ale i sociální demokracie. Nicméně Evropa bez bariér zůstává i nadále heslem a základním motivem českého předsednictví a bude také komunikováno.

Víza do USA by mohla padnout 17. listopadu

Ministr vnitra v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce připustil, že intenzivní jednání, která česká strana vede se Spojenými státy ohledně zrušení vízové povinnosti, by mohla být brzy u konce. Zmínil, že právě symbolický 17. listopad je termín, odkdy by Česká republika přešla do režimu systému elektronického povolování cest (ESTA).

Jeho oponent v diskusi, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, podotkl, že na odstranění vízové povinnosti pracovaly i předchozí vlády, v nichž úřadovala ČSSD. Za daleko větší bariéry ale považuje překážky na pracovním trhu uvnitř EU. S tím souhlasí i Langer.

Systém elektronického povolování cest do USA, tzv. ESTA, spustily Spojené státy zkušebně k 1. srpnu. Označují za krok k rozšíření svého bezvízového programu; v EU ale naopak zaznívají obavy, že půjde jen o jinou formou vízové povinnosti. Američany zajímají kromě jiného osobní údaje, adresa v USA, podrobnosti o cestě a to, zda žadateli byl někdy vstup do USA odepřen, zda v zemi pobýval nelegálně či tam pracoval na černo.

Langer nevylučuje, že Kanada by mohla zavést víza pro Čechy

Ministr vnitra Ivan Langer v Otázkách nevyloučil, že by Kanada opět mohla zavést vstupní víza pro české občany. Důvodem je nárůst počtu žadatelů o azyl. „Já to nemohu vyloučit, může k tomu samozřejmě dojít,“ řekl Langer. Premiér Mirek Topolánek ještě koncem srpna řekl, že ohrožení současného bezvízového styku nehrozí.

Langer zdůraznil, že je odpovědností vlády udělat vše pro to, aby Kanada víza nezavedla. Tento stát tak již učinil jednou, a to v roce 1997 kvůli vlně migrace českých Romů. Vízová povinnost z kanadské strany padla loni v listopadu. Od té doby počet žadatelů o azyl roste. Podle Langera je nezbytné kromě jiného co nejvíce kanadskou stranu informovat a současně zintenzivnit jednání tak, aby Českou republiku vnímala jako tzv. zemi bezpečného původu. „To znamená, že zde neexistují důvody pro to, aby odsud někdo odcházel a žádal o azyl,“ dodal. S tím souhlasil i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který byl druhým hlavním hostem Otázek Václava Moravce.

Vydáno pod