O modrého mauritia byl ohromný zájem, vidělo jej 5 tisíc lidí

Praha - I když výstavu známek Praga 2008 zhlédlo přes 45 tisíc lidí, největší vystavovaný skvost, známku modrý mauritius, mohlo vidět jen 5 tisíc návštěvníků. Na tento exponát přitom zájemci museli čekat až v tříhodinové frontě.

Kvůli přísným bezpečnostním opatřením se k vzácnému exponátu dostal jen zlomek návštěvníků výstavy. Kvůli modrému mauritiovi bylo nutné postavit uprostřed Výstaviště cosi jako ozbrojený bunkr. Organizátoři totiž museli respektovat podmínky hned několika pojišťoven, pro jednu by bylo pojištění výstavy příliš velké riziko: „Je to zabezpečeno kamerově, na nejdražších exponátech jsou neprůstřelná skla, samozřejmě spolupracujeme s bezpečnostní agenturou a velkou podporu máme od Policie České republiky,“ popisuje organizátor výstavy František Kočí.

Zvláštní místnost s nejcennějšími exponáty mohly navštívit jen asi dvě stovky lidí za hodinu. Před expozicí se tak tvořily dlouhé fronty. „Čekali jsme přes tři hodiny, což je podle mě nedůstojné,“ stěžuje si padesátiletá filatelistka, která na výstavu přijela až ze Vsetínska.

Nepříjemně ji překvapily také další fronty u mnoha výstavních stánků. Někteří sběratelé si u nich totiž tiskli třeba desítky razítek a ostatní lidé museli čekat dlouhé minuty, než na ně přišla řada. „Stejně jsem ale ráda, že jsem to viděla,“ prohlásila jedna z návštěvnic.

Součástí výstavy byl i doprovodný program - přeprava poštovních zásilek horkovzdušným balonem nebo historickým dostavníkem. Souběžně se konal i 11. ročník mezinárodního veletrhu Sběratel. Na něm své sbírky vystavili kromě filatelistů také sběratelé pohlednic, telefonních karet nebo numizmatici.