Tlustý chce podat trestní oznámení kvůli informacím v reportáži o Moravovi

Praha - Poslanec ODS Vlastimil Tlustý chce v příštím týdnu podat trestní oznámení kvůli informaci, že údajně nahrával své kolegy ve sněmovně nebo že se pokoušel nahrávat premiéra Mirka Topolánka. Řekl to dnes pro Rádio Impuls. Informace o údajných Tlustého aktivitách vyplynuly z týden staré reportáže televize Nova. Ta souvisela s údajnou přípravou vydírání ze strany exposlance ODS Jana Moravy.

Tlustý neupřesnil, zda oznámení podá na konkrétní osobu, nebo na neznámého pachatele, na tom nyní pracují právníci. „Já také budu mimochodem příští týden podávat trestní oznámení, případně žalobu, protože se nehodlám smířit s pomluvou, podle které jsem já aktivně kohokoli odposlouchával,“ prohlásil Tlustý. Opět se snažil vyvrátit tvrzení, že by se pokusil odposlouchávat premiéra Topolánka. „Nepokusil, to tvrdí pan redaktor (TV Nova Janek) Kroupa, ten mě o to žádal, já jsem to neudělal. A stejně tak tvrdí, že jsem nahrával ostatní kolegy ve sněmovně a to jsem také nikdy neudělal,“ řekl poslanec.

Televize Nova minulou neděli odvysílala reportáž, ze které vyplynulo, že se Tlustý chystal tajně nahrát Topolánka při tom, jak se ho pokouší uplatit nebo mu vyhrožuje. Schůzka, kterou Tlustý plánoval, se ale neuskutečnila. Autorem reportáže byl právě Kroupa.

Tlustý rádiu řekl, že je obětí celé kauzy, a nikoli jejím iniciátorem. Opoziční ČSSD chce k jejímu vyšetření zřídit sněmovní vyšetřovací komisi. Tlustý dnes neřekl, jak se k návrhu postaví, ale nevyloučil jeho podporu. Chce se nejprve poradit se svými kolegy.

Kauza exposlance Moravy

Poslanec ODS Jan Morava podle reportáže televize Nova, kterou odvysílala v neděli v pořadu Natvrdo, shromažďoval kompromitující materiály na některé své kolegy kvůli vydírání. Mimo jiné se snažil šířit intimní fotografie svého stranického kolegy Vlastimila Tlustého, které Tlustý záměrně nechal vyrobit jako „návnadu“. Morava se také nechal fotografovat s dcerou poslankyně zelených Olgy Zubové a snímky chtěl podle televize použít k zastrašování političky. Topolánek označil za iniciátora Moravovy kauzy Tlustého, Morava je podle něj spíše obětí. Vedení ODS se od chování obou poslanců distancovalo a vyzvalo Moravu i Tlustého, aby se vzdali poslaneckého mandátu. Morava se poté vzdal poslaneckého mandátu, Tlustý odejít ze sněmovny odmítá.

ODS ho vyzvala, aby složil mandát, a v příštím týdnu má jednat i jeho příslušná místní organizace v Rakovníku o tom, zda ho vyloučí ze stranických řad. Tlustý se tohoto zasedání chce zúčastnit, protože chce, aby se jeho kolegové rozhodovali „podle faktů a ne podle fám“.

Jan Morava
Zdroj: ČT24
Vydáno pod